Vesti
Politika

Situacija na severu mirna, u podne protest

Posle jučerašnjeg upada specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na severu Kosova je mirna, ali i dalje postoji izvesna napetost. Za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.
Situacija na severu mirna, u podne protest
Kosovska Mitrovica( Foto RKP)

Specijalne jedinice NjSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Privedena su i dva službenika Unmika, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povređenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu. Među njima je bio i Razvigor Cvetić (1953), gluvonema osoba, koji je povređen kada je krenuo u prodavnicu. On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Zlatan Elek, šutiran čizmama u predelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.

Posle pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Zapadne sile su ocenile da je reč o prekoračenju mera.

Predstavnici Srba sa severa i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su sinoć da ni poslednja brutalna akcija Prištine neće oterati Srbe iz Pokrajine i preneli poruku da će ih Srbija zaštititi.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da, osim terora koji sprovode Albanci, bole i "pucnji u leđa" koji dolaze od pojedinih srpskih opozicionih lidera.

Rakić je pozvao gradjane sve četiri opštine na severu Kosmeta da što masovnije dođu na miran protest, danas u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku "da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad".Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021