Vesti
Politika

Široka koalicija ili ponovo na izbore

Analitičar iz Grupe za pravne i političke studije Fisnik Korenica ocenio je danas da politički lideri Kosova treba da odluče da li će formirati široku koaliciji, stvoriti vladu čiji će deo biti Srpska lista ili će biti novih vanrednih izbora.
Široka koalicija ili ponovo na izbore
Fisnik Korenica (Foto kosovapress.com)

Korenica je za portal "Gazeta Blic" kazao bi široka koalicija uključivala i Demokratsku partiju Kosova.

"Imena partija koje čine koaliciju nisu toliko značajna, koliko pozicija Srpske liste u budućoj Vladi Kosova", rekao je on.

Po njegovim rečima, sveobuhvatna koalicija ne može biti rešenje jer je Kosovu potrebna jaka opozicija koja će kontrolisati rad vlade.

"S druge strane, mislim da je logično da Demokratska partija Kosova, koja je vladala sedam godina, treba sama da prihvati da pređe u opoziciju i da zapone unutrašnje reforme, kako u odnosu na elitu koja je vodi, takođe i u smislu koncepta koji treba i da gradi evropski identitet ,koji treba da ima svaka partija", istakao je Korenica.

Kako je objasnio, svi su izgledi da pokret Samoopredeljenje ne bude deo vladajuće koalicije zbog uslova koje postavlja, a to je da on preuzme upravljanje pregovorima sa Srbijom i da se zaustavi proces privatizacije na Kosovu.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023