Vesti
Politika

Simonović: Prividan mir na ulicama ne garantuje bezbednost

"Prividan mir na ulicama nije garancija nikakve bezbednosti, stanje je krhko. Najmanja varnica može da dovede do svačega, a ono što trpi su problemi naroda. Postoji mnoštvo problema koji bi se trebali rešavati kroz sudske sporove i kroz intervencije policije. To ne moraju da budu slučajevi vezani za kriminal i za bezbednost", kazao je za Radio Kim, komentarišući trenutno stanje u gradu na Ibru, saradnik Humanog centra Mitrovica (HCM) Srđan Simonović.
Simonović: Prividan mir na ulicama ne garantuje bezbednost
Spomenik Caru Lazaru u centru severnog dela Kosovske Mitrovice, ilustracija (Foto Kim)

"Juče nam je pokazano da smo prepušteni na milost i nemilost u vremenu i događajima", rekao je Simonović.

"Bezbednosna situacija je u ovim uslovima odlična, ako uzmemo u obzir da nemamo organe kojima bi mogli da prijavimo eventualno kršenje bilo kakvih normi, nasilje ili bilo šta drugo u tom smislu. Smatram da je ona ugrožena do te mere da se može meriti sa nekim afričkim zemljama u postkonfliktnom periodu, ali sada govorim samo o severu Kosova i Metohije. Za nas je to još uvek Kosovo i Metohija i smatram da iskre ima i u jednom i u drugom", naveo je on.

Simonović je naglasio da se organizovani kriminal ne dešava spontano.

"Naravno da postoje organizovane kriminalne grupe, u ovoj državi sve se dešava spontano osim organizovanog kriminala. Kada kažem "država", mislim na ovu koja pokušava da to bude ovde na Kosovu, ali i onu pravu državu koja je u Srbiji. Prividan mir na ulicama i neko prividno stanje mira nije garancija nikakve bezbednosti, stanje je krhko. Najmanja varnica može da dovede do svačega, a ono što trpi su problemi naroda. Postoji mnoštvo nekih problema koji bi se trebali rešavati kroz sudske sporove i kroz intervencije policije. To ne moraju da budu slučajevi vezani za kriminal i za bezbednost, tako da bih zaključio da bezbednosna situacija na severu nije ni malo zavidna", objasnio je on svoje viđenje situacije nakon jučerašnjih događaja i tenzija na severu Kosova.

Upitan šta je razlog za nove incidente na severu, Simonović je odgovorio:

"Ja bih rekao da su to izbori, da je to nerazumno ponašanje gospodina Kurtija u ovom momentu. Mislim da on nikada neće imati kooperativniju vladu u Beogradu nego što je ova trenutna i mislim da on na jedan dobar način uništava sve ono što su albanski lideri pre njega radili, ali to je opet stvar albanskog naroda i njihovog shvatanja realnosti. U svakom slučaju, mislim da je izvor krize na severu nerazuman postupak gospodina Kurtija da raspiše izbore po svaku cenu", naveo je.

Srđan Simonović ne veruje da francusko - nemački predlog za rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine ima ikakve veze sa poslednjim događajima.

"Ali, u svakom slučaju, francusko - nemački predlog je na stolu. Još nije elaboriran kako treba, mi smo videli devet tačaka. Od tih devet tačaka, tačke tri i četiri su jako nepovoljne po Srbiju i po srpsko stanovništvo na Kosovu. Francuski - nemački predlog, naravno, treba da se doradi, da se daju komentari na njega i predlozi, tako da mislim da u ovom momentu taj predlog nije izvor tenzija i krize", zaključio je on.Ostale vesti

Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023