Vesti
Politika

Simić:Tražićemo ukidanje taksi jer stoje na putu dijalogu

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da neće biti kočničari institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh formiranja nove vlade Kosova.
Simić:Tražićemo ukidanje taksi jer stoje na putu dijalogu
Igor Simić (Foto Kim)

Predstavnici Srpske liste sasataju se u podne sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da predugo traju te priče, da bi se o bilo čemu sepkulisalo.

"Ono što je činjenica je da Srpska lista neće biti kočničar institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh", rekao je Simić.

U medijskim saznanjima se navodi da će biti 15 ministarstava, od kojih dva pripadaju Srpskoj listi.

"O tome ćemo razgovarati sa premijerkom i Markom Đurićem. Spekulacije koje dolaze iz Prištine kako će nešto dati Srbima apsolutni ne stoje, to je ono što je propisano ustavom privremenih institucija samouprave u Prištini i ne želim da na taj način bilo ko govori o raspodeli ministarstava", istakao je Simić.

Kaže da je činjenica da su dva ministarska mesta srpskom narodu na KiM dali su građani 6. oktobra na izborima, koju su podržali Srpsku listu.

Spekuliše se imenima, ko će napustiti koju funkciju. Govoreći o poziciji Srpske liste, Simić kaže da će zahtevati ukidanje taksi koje stoje na putu dijalogu.

"Kada govorimo formiranju vlade u Prištini, govorimo kao jednom od koraka koje treba preduzeti od strane albanskih partija u cilju nastavka dijaloga i smanjivanja tenzija na KiM, a ukoliko postoji dovoljno političe hrabrosti od strane predstavnika kosovskih Albanaca možda i postizanje kompromisnog rešenja koje će omogućiti dalji razvoj na prostoru KiM", rekao je potpredsednik Srpske liste.

"Činjenica je da nikada nismo skrivali da političke poteze povlačimo u konsultaciji sa zvaničnim Begradom, tako će biti i danas i izaći ćemo sa zajedničkim stavom šta dalje", zaključio je Simić.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020