Vesti
Politika

Simić:Tražićemo ukidanje taksi jer stoje na putu dijalogu

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da neće biti kočničari institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh formiranja nove vlade Kosova.
Simić:Tražićemo ukidanje taksi jer stoje na putu dijalogu
Igor Simić (Foto Kim)

Predstavnici Srpske liste sasataju se u podne sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da predugo traju te priče, da bi se o bilo čemu sepkulisalo.

"Ono što je činjenica je da Srpska lista neće biti kočničar institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh", rekao je Simić.

U medijskim saznanjima se navodi da će biti 15 ministarstava, od kojih dva pripadaju Srpskoj listi.

"O tome ćemo razgovarati sa premijerkom i Markom Đurićem. Spekulacije koje dolaze iz Prištine kako će nešto dati Srbima apsolutni ne stoje, to je ono što je propisano ustavom privremenih institucija samouprave u Prištini i ne želim da na taj način bilo ko govori o raspodeli ministarstava", istakao je Simić.

Kaže da je činjenica da su dva ministarska mesta srpskom narodu na KiM dali su građani 6. oktobra na izborima, koju su podržali Srpsku listu.

Spekuliše se imenima, ko će napustiti koju funkciju. Govoreći o poziciji Srpske liste, Simić kaže da će zahtevati ukidanje taksi koje stoje na putu dijalogu.

"Kada govorimo formiranju vlade u Prištini, govorimo kao jednom od koraka koje treba preduzeti od strane albanskih partija u cilju nastavka dijaloga i smanjivanja tenzija na KiM, a ukoliko postoji dovoljno političe hrabrosti od strane predstavnika kosovskih Albanaca možda i postizanje kompromisnog rešenja koje će omogućiti dalji razvoj na prostoru KiM", rekao je potpredsednik Srpske liste.

"Činjenica je da nikada nismo skrivali da političke poteze povlačimo u konsultaciji sa zvaničnim Begradom, tako će biti i danas i izaći ćemo sa zajedničkim stavom šta dalje", zaključio je Simić.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020