Vesti
Politika

Simić:Tražićemo ukidanje taksi jer stoje na putu dijalogu

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da neće biti kočničari institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh formiranja nove vlade Kosova.
Simić:Tražićemo ukidanje taksi jer stoje na putu dijalogu
Igor Simić (Foto Kim)

Predstavnici Srpske liste sasataju se u podne sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da predugo traju te priče, da bi se o bilo čemu sepkulisalo.

"Ono što je činjenica je da Srpska lista neće biti kočničar institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu označi kao krivca za eventulani neuspeh", rekao je Simić.

U medijskim saznanjima se navodi da će biti 15 ministarstava, od kojih dva pripadaju Srpskoj listi.

"O tome ćemo razgovarati sa premijerkom i Markom Đurićem. Spekulacije koje dolaze iz Prištine kako će nešto dati Srbima apsolutni ne stoje, to je ono što je propisano ustavom privremenih institucija samouprave u Prištini i ne želim da na taj način bilo ko govori o raspodeli ministarstava", istakao je Simić.

Kaže da je činjenica da su dva ministarska mesta srpskom narodu na KiM dali su građani 6. oktobra na izborima, koju su podržali Srpsku listu.

Spekuliše se imenima, ko će napustiti koju funkciju. Govoreći o poziciji Srpske liste, Simić kaže da će zahtevati ukidanje taksi koje stoje na putu dijalogu.

"Kada govorimo formiranju vlade u Prištini, govorimo kao jednom od koraka koje treba preduzeti od strane albanskih partija u cilju nastavka dijaloga i smanjivanja tenzija na KiM, a ukoliko postoji dovoljno političe hrabrosti od strane predstavnika kosovskih Albanaca možda i postizanje kompromisnog rešenja koje će omogućiti dalji razvoj na prostoru KiM", rekao je potpredsednik Srpske liste.

"Činjenica je da nikada nismo skrivali da političke poteze povlačimo u konsultaciji sa zvaničnim Begradom, tako će biti i danas i izaći ćemo sa zajedničkim stavom šta dalje", zaključio je Simić.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023