Vesti
Politika

Simić: Umesto da odgovori, Tači napada Srpsku listu

Poslanik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je za žaljenje to što Hašim Tači, umesto da pokuša da odgovori na osnovne primedbe srpskih predstavnika, on i njegovi saradnici napadom na Srpsku listu samo potvrđuju da neko ne želi da rešava probleme Srba.
Simić: Umesto da odgovori, Tači napada Srpsku listu
Igor Simić (Foto Kim)

Igor Simić je, povodom komentara šefa kabineta kosovskog predsednika Bekima Čolakua da pismo koje je Srpska lista uputila Tačiju predstavlja "neozbiljan pristup", rekao da Tači i njegovi saradnici smatraju da Srbi treba da budu dekor unutar institucija "i da ih se ništa ne tiče".

Simić ističe da je Čolaku u svom intervjuu za Radio Slobodna Evropa priznao da postoji "malo kašnjenje u formiranju Zajednice srpskih opština" i dodao da nije reč o "malom kašnjenju", već o periodu od skoro četiri godine.

"Potrebno je rešavati probleme građana, a ne pokušavati da se političkim marifetlucima onemogući Srbima da sami biraju sebi predstavnika", ukazao je predstavnik Srpske liste.

Čolaku je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da je pismo koje je Srpska lista uputila Tačiju iznenađujuće i neočekivano, jer mu, kako kaže, nije prethodio nikakav sastanak.

Kako se navodi, Čolaku je u ime Tačija izrazio žaljenje zbog takvog delovanja i "neozbiljnog pristupa Srpske liste", dodajući da takva odluka i pismo ne dokazuju da iza toga stoji Srpska lista, već da veruje da je "jedini autor pisma Vlada Srbije, koja je inicirala takvu odluku iz političkih, taktičkih i strateških razloga".

Srpska lista zamrzla je nedavno odnose sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, zbog njegovog pristupa prema Srbima.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021