Vesti
Politika

Simić: Srpska neće podržati formiranje vojske

Poslanik Srpske liste Igor Simić kazao je da ova lista neće podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.
Simić: Srpska neće podržati formiranje vojske
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

Simić je ovo kazao komentarišući izjavu predsednika Hašima Tačija koji tvrdi da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku.

On ističe da Srpska lista ostaje pri stavu da je "Kfor po Rezoluciji SB UN 1244 jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije".

"Ona je na Kosovu i Metohiji uspostavljena uz saglasnost Beograda 1999. godine. Taj stav Srpske liste se nije promenio, sa tim stavom smo se kandidovali na izborima i građani su nam dali podršku", kazao je Simić i istakao da ne želi da spekuliše niti da odgovara na spekulacije po Prištini.

Za transforamciju BSK-a u vojsku neophodna je dvotrećinska većina nealbanskih poslanika, uključujući i poslanike Srpske liste.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023