Vesti
Politika

Simić: Srpska neće podržati formiranje vojske

Poslanik Srpske liste Igor Simić kazao je da ova lista neće podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.
Simić: Srpska neće podržati formiranje vojske
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

Simić je ovo kazao komentarišući izjavu predsednika Hašima Tačija koji tvrdi da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku.

On ističe da Srpska lista ostaje pri stavu da je "Kfor po Rezoluciji SB UN 1244 jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije".

"Ona je na Kosovu i Metohiji uspostavljena uz saglasnost Beograda 1999. godine. Taj stav Srpske liste se nije promenio, sa tim stavom smo se kandidovali na izborima i građani su nam dali podršku", kazao je Simić i istakao da ne želi da spekuliše niti da odgovara na spekulacije po Prištini.

Za transforamciju BSK-a u vojsku neophodna je dvotrećinska većina nealbanskih poslanika, uključujući i poslanike Srpske liste.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023