Vesti
Politika

Simić: Srpska lista neće podržati Vojsku Kosova

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da Srpska lista i srpski narod na KiM neće podržati transformaciju bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, jer je to protivno interesima srpskog naroda,  Rezoluciji SB UN 12 44 i Kumanovskom sporazumu.
Simić: Srpska lista neće podržati Vojsku Kosova
Igor Simić (Foto Kontakt)

Komentarišući odluku kosovske vlade koja je bez prisustva članova Srpske liste, danas usvojila i dostavila parlamentu tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, SImić je za Kontakt Plus rekao da je po Rezoluciji 1244 jedina legalna vojna formacija na KiM Kfor.

“Srpska lista i srpski narod na KiM neće podržati transformaciju bezbednosnih snaga u tzv.Vojsku Kosova, pre svega zato što je to protivno interesima srpskog naroda, ali i Rezoluciji SB UN 12 44 i Kumanovskom sporazumu koji, podsetiću, kao jedinu legalnu vojnu formaciju na KiM predviđaju Kfor. Tu treba dodati da je i Kfor a prostor KiM došao nakon dobijene saglasnosti zvaničnog Beograda” – rekao je Simić.

Simić je dodao da kosovska Vlada na ovaj način krši sopstvene zakone.

“Ovo je pokušaj da se zaobiđe pravna procedura koja zahteva glasove Srba i to je poziv da međunarodna zajednica najhitnije reaguje jer se od strane Vlade krše sopstveni zakoni” – kazao je Simić.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023