Vesti
Politika

Simić: Srbi mogu da predlože svog kandidata za predsednika

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže za RTV Kim da Srbi imaju opravdane sumnje kada je u pitanju izbor Hašima Tačija za predsednika. Zato bi, smatra on, predstavnici srpske zajednice mogli da predlože svog kandidata.
Simić: Srbi mogu da predlože svog kandidata za predsednika
Slavko Simić (Foto Kim)

„Za nas je generalno problem predstojeći izbor predsednika Kosova u Skupštini. Izbor Hašima Tačija koji pretenduje da bude na toj poziciji, bi nas stavio u jednu zaista nezavidnu poziciju zato što naš narod gaji opravdane predrasude prema Hašimu Tačiju“.

Iako u samoj Srpskoj listi još uvek nije pokrenuta ozbiljna rasprava o tome ko bi mogao biti kandidat, Simić veruje da Srbi mogu da predlože svog čoveka za predsednika Kosova.

„Potrebno je trideset potpisa, i ja mislim da bi tih trideset potpisa, osim nevećinske zajednice, dali i poslanici većinske zajednice. Tako da bi mogli da imamo kandidata na predstojećim predsedničkim izborima“, kaže Simić.

Predsednik Srpske liste ističe da po zakonu i Ustava Kosova Srbi imaju pravo da predlože svog kandidata na izboru za predsednika.

„Širi se radikalni islamizam“

Slavko Simić kaže da zabrinjava činjenica da bezbednosna situacija na Kosovu nije na najboljem mogućem nivou, s obzirom da se radikalni islamizam širi neverovatnom brzinom.

Simić smatra da da Islamisti imaju jak centar moći, ne samo na Kosovu, već i na čitavom prostoru zapadnog Balkana.

„Radikalni islamizam je, prema mojim inofrmacijama, posebno na KiM prihvaćen kod mladih ljudi koji su pogođeni siromaštvom i nazaposlenošću. Ukoliko se ovakav trend ne spreči i niko im ne stane na put siguran sam da pravoslavna srpska zajednica nije bezbedna“, kaže Simić i dodaje da će se zatim čitavo kosovsko društvo suočiti sa tim problemom.

„Mislim da kosovske institucije treba veoma ozbiljno da pristupe ovom problemu a obaveštajne strukture da prate pojedince koji pokušavaju da šire radikalni islamizam i koji pokušavaju da pošalju mlade na sirijsko ratište“, kaže predsednik Srpske liste u Skupštini Kosova.  Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020