Vesti
Politika

Simić: Sačuvani mir i stabilnost

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je danas da je sporazum o dokumentima od višestrukog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer su njime smanjene tenzije, a Priština nije uspela da istisne srpski narod sa prostora KiM.
Simić: Sačuvani mir i stabilnost
Igor Simić (Foto Srpska lista)

"Uspeh ovog dogovora koji je postigao predsednik Aleksandar Vučić se ogleda u tome što su danas tenzije mnogo manje nego što su bile, zato što se Srbi na prostoru KiM osećaju sigurnije, a najbitnije je što smo izbegli situaciju koju je Priština zelela da jednostranim potezima podigne tenzije, ugrozi mir i stabilnost našeg naroda", rekao je Simić za Tanjug.

On je dodao da je postignuti dogovor od velikog značaja, ali da ne treba govoriti o euforiji, pre svega zato što nije do kraja rešeno još mnogo drugih važnih pitanja, kao što su registarske oznake.

"Srbi neće odustati od srpskih registarskih oznaka jer namera Prištine je bila da Srbi koji žive na KiM vekovima unazad, koji žive u svojim kućama, budu stranci u sopstvenoj zemlji", rekao je on.

Ovim dogovorom takve namere nisu uslišene tako da Priština nije uspela da istisne državu Srbiju, odnosno srpski narod sa ovih prostora, ocenio je on.

"Sačuvali smo naš narod, a sa druge strane, uspeli da sačuvamo stečena prava za koja smo uspeli da ostvarimo i da se zajednički izborimo u prethodne 23 godine", istakao je.

On je izrazio očekivanje da će EU koja je garant ovog sporazuma voditi računa da Priština ne obesmisli dogovor nekakvim administrativnim odlukama koje će oponirati postignutom dogovoru.

"Ovaj sporazum ne ide u prilog Aljbinu Kurtiju koji bi jednostranim odlukama da menja stanje na terenu, ali ni kvaziopoziciji u Beogradu i onim vikend-ratnicima koji bi za tastaturom da brane srpski narodu na KiM", rekao je Simić.

Kada je reč o registarskim tablicama, Simić očekuje da bi i on mogao da bude postignut po istoj matrici kao i dogovor o dokumentima, ako međunarodna zajednica bude na visini zadatka.

Važno je napomenuti, dodaje, da EU mora da shvati da Srbi sa KiM ne žele da budu stranci u sopstvenoj zemlji, ni da odustanu od svojih prava i nisu spremni da prihvate jednostrane poteze Prištine.

"Manevarski prostor naseg pregovračkog tima nije bio velik, pre svega zbog sporazuma iz 2011. godine, ali drago nam je da smo uspeli da šačuvamo mir i da smo uspeli jedan problem da stavimo ad akta pre 1. septembra", zaključio je Simić.
Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022