Vesti
Politika

Simić: Priština pokušava da odloži ključni deo sporazuma

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je sinoć da je odluka kosovskog Ustavnog suda o suspenziji dela Briselskog sporazuma pokušaj da se prolongira sprovođenje ključnog elementa sporazuma - Zajednice srpskih opština.
Simić: Priština pokušava da odloži ključni deo sporazuma
Slavko Simić (Foto Kim)

Simić je u izjavi Tanjugu naveo da su u prethodnom periodu Vlada Srbije, na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić i Srpska lista pokazali odlučnost i bili faktor stabilnosti i neko na koga može da se računa kada su u pitanju dogovori oko funkcionisanja suživota između Srba i Albanaca.

Simić je naglasio da deo Briselskog sporazuma o ZSO predstavlja kamen temeljac za opstanak srpskog naroda na KiM i da je iz tog razloga od ogromne važnosti.

“Neophodno je da Albanci shvate da dijalog mora da se nastavi i sprovede ono što je dogovoreno.

Očekujem da naši međunarodni partneri izvrše pritisak na Prištinu kako bi se svi sporazumi dogovoreni u Briselu sproveli odnosno implementirali”, kazao je predsednik Srpske liste.

Kosovski ustavni sud juče je suspendovao sporazum o formiranju ZSO, objavljeno je na sajtu tog suda.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021