Vesti
Politika

Simić: Ostvarili smo glavni politički cilj

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je juče u Kosovskoj Mitrovici da je ova stranka na vanrednim kosovskim izborima u nedelju ostvarila glavni politički cilj i da su, prema poslednjim podacima, osvojili 9 od 10 mesta rezervisanih za Srbe.
Simić: Ostvarili smo glavni politički cilj
Slavko Simić (Foto Kontakt plus radio)

Simić je rekao da je Srpska lista sa preko 40.000 glasova zabeležila rekord u broju osvojenih glasova za srpsku partiju na KiM i da će u budućem sazivu kosovskog parlamenta imati dovoljno poslanika da spreče promenu ustava, promenu granica i da se suprotstave formiranju kosovske vojske.

“Uprkos nemogućim uslovima, tome što je za druge liste radio celokupan albanski establišment i gotovo celokupna međunarodna zajednica, sa ogromnim finansijskim, političkim i medijskim resursima, povećali smo broj glasova za više hiljada”, rekao je Simić.

Simić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici kazao da je prema podacima sa skoro 100 odsto obrađenih biračkih mesta Srpska lista osvojila 40.886 glasova, Samostalna liberalna stranka 3.113, Progresivna demokratska stranka 1.408 i Partija kosovskih Srba 1.941 glas.

“To znači da će poslanički klub Srpske liste, po ovim brojevima, zajedno sa predstavnikom Goranaca, verovatno imati deset poslanika, što je za jednog poslanika više nego u prethodnom sazivu”, naglasio je predsednik Srpske liste.

On je naveo da je pod znakom pitanja samo da li će poslanički klub brojati devet ili deset poslanika obzirom da se očekuje brojanje i tzv. uslovnih glasova gde, kako je rekao, očekuje dodatni rast broja glasova.

Simić nije isključio da zbog, kako je naveo, malih brojeva glasova koji su potrebni zbog specifičnog sistema koji favorizuje manje liste, još jedna od lista dobije mandat.

“U ime Srpske liste želim još jednom da se zahvalim građanima. Ubedljivom pobedom Srpska lista postala je opunomoćeni predstavnik srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, gde ćemo se boriti da poverenje i očekivanja građana i naše države Srbije ostvarimo”, zaključio je Simić.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020