Vesti
Politika

Simić: Nije bilo razgovora sa Tačijem o vojsci

Nijedan poslanik Srpske liste nije razgovarao sa Hašimom Tačijem o formiranju vojske i ako je on to zaista rekao onda je u pitanju jedna ozbiljna neistina, kaže za RTV KIM Slavko Simić, predsednik te liste.
Simić: Nije bilo razgovora sa Tačijem o vojsci
Slavko Simić (Foto arhiva Kim)

Simić je reagujući na pisanje Klan Kosova o navodnoj podršci srpskih poslanika formiranju vojske, negirao da je do ikakavih razgovora bilo sa Tačijem, ne samo na ovu temu već uopšte.

„Mogu slobodno da kažem da nijedan Srbin sa centralnog nivoa vlasti od kada je on izabran za predsednika nije imao sastanak sa njim ni interno a ni zvanično“.

Simić naglašava da stav Srpske liste po pitanju preimenovanja Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage ostaje isti.

„Našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali i albanskoj zajednici i albanskim političkim predstavnicima je dobro poznat naš stav da je za nas jedino od bezbednosnih snaga validna vojska Kfora“.

Predsednik Srpske liste ne isključuje mogućnost da je sa Tačijem o vojsci Kosova razgovarao „neki Srbin“, ali da to, kako tvrdi, sigurno nije predstavnik ove liste.

Prištinski dnevnik Klan Kosova preneo je da je predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da je u pojedinačnim razgovorima sa srpskim poslanicima dobio saglasnost za formiranje vojske Kosova, ali i da mu je otvoreno rečeno da ne smeju da glasaju za formiranje vojske jer im tako naređuje Beograd.

 Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020