Vesti
Politika

Simić: Nezaposlenost i uzurpacija među najvećim problemima Srba

Nezaposlenost, uzurpirana imovina, neefikasan pravosudni sistem, bezbednost, ali i nepoštovanje prava na upotrebu jezika, ključni su problemi sa kojima se suočavaju zitelji opština sa srpskom većinom, istakao je Slavko Simić obraćajući se poslanicima u kosovskom parlamentu.
Simić: Nezaposlenost i uzurpacija među najvećim problemima Srba
Slavko Simić (Foto Kim)

Poslanici Srpske liste su u prethodnom periodu posetili 14 opština u kojima žive Srbi kako bi se bolje upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju.

“Slobodno možemo istaći da smo identifikovati nekoliko ključnih problema koje smo prilikom poseta opštinama uočili i to: nezaposlenost uzrokovana nepoštovanjem i ignorisanjem zakonskog minimuma od deset posto od ukupnog broja zaposlenih u organima lokalne vlasti, a koja su rezervisana za manjinske zajednice, uzurpacija imovine, neefikasan pravosudni sistem, bezbednost, budžetsko finansiranje na lokalnom nivou , nepoštovanje prava na upotrebu jezika i pisma“, istakao je Simić.

Simić je dodao da "u oklonostima koje vladaju na Kosovu, a koje se odlikuju nepovoljnim pravno-ekonomskim ambijentom, preduzeta aktivnost poslaničkog kluba „Srpska lista” predstavlja do sada neophodan iskorak ka iskazivanju potrebe za upoznavanjem i rešavanjem problema koji značajno utiču na kvalitet života srpske zajednice".

On je ovo prilikom zahvalio gradonačelnicima posećenih opština na saradnji.

“Želim da naglasim da su posete rezultirale značajnim odzivom i podrškom građana, predstavnika lokalne vlasti, a takođe značajnu podršku dobili smo i od predstavnika međunarodne zajednice“, istakao je Simić.

Simić je najavio da će „kompletan izveštaj o posetama opštinama u kojima živi srpska zajednica, a koji je sačinjen od strane Poslaničkog kluba srpske liste biti prezentovan na konferenciji za novinare narednih dana, a zatim će izveštaj biti prosleđen poslanicima u parlamentu, Vladi i međunarodnim predstavnicima.Ostale vesti

Rašić: Nadam se da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru
Predsednik PDS-a Nenad Rašić, čiji je sin jedan od povređenih u tuči u Lapljem Selu, rekao je u intervjuu za RTV Kim da se nada da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru sedmorici mladića i da će oni biti oslobođeni.
  • 25.02.2021
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
  • 25.02.2021
CIK: Ponovno brojanje glasova na još 58 biračkih mesta
Centralna izborna komisija donela je preporuku o ponovnom prebrojavanju glasova na još 58 biračkih mesta, prenosi Koha.
  • 25.02.2021
Odbornici traže veće angažovanje u sprečavanju sukoba između učenika

Tuča učenika i studenata u Lapljem Selu i njihovo pritvaranje bile su teme i današnje sednice Skupštine Opštine Gračanica. Jedan od odbornika zatražio je veće prisustvo policije na mestima gde đaci čekaju autobus nakon zavšene nastave.

  • 25.02.2021
Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021