Vesti
Politika

Simić: Nezaposlenost i uzurpacija među najvećim problemima Srba

Nezaposlenost, uzurpirana imovina, neefikasan pravosudni sistem, bezbednost, ali i nepoštovanje prava na upotrebu jezika, ključni su problemi sa kojima se suočavaju zitelji opština sa srpskom većinom, istakao je Slavko Simić obraćajući se poslanicima u kosovskom parlamentu.
Simić: Nezaposlenost i uzurpacija među najvećim problemima Srba
Slavko Simić (Foto Kim)

Poslanici Srpske liste su u prethodnom periodu posetili 14 opština u kojima žive Srbi kako bi se bolje upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju.

“Slobodno možemo istaći da smo identifikovati nekoliko ključnih problema koje smo prilikom poseta opštinama uočili i to: nezaposlenost uzrokovana nepoštovanjem i ignorisanjem zakonskog minimuma od deset posto od ukupnog broja zaposlenih u organima lokalne vlasti, a koja su rezervisana za manjinske zajednice, uzurpacija imovine, neefikasan pravosudni sistem, bezbednost, budžetsko finansiranje na lokalnom nivou , nepoštovanje prava na upotrebu jezika i pisma“, istakao je Simić.

Simić je dodao da "u oklonostima koje vladaju na Kosovu, a koje se odlikuju nepovoljnim pravno-ekonomskim ambijentom, preduzeta aktivnost poslaničkog kluba „Srpska lista” predstavlja do sada neophodan iskorak ka iskazivanju potrebe za upoznavanjem i rešavanjem problema koji značajno utiču na kvalitet života srpske zajednice".

On je ovo prilikom zahvalio gradonačelnicima posećenih opština na saradnji.

“Želim da naglasim da su posete rezultirale značajnim odzivom i podrškom građana, predstavnika lokalne vlasti, a takođe značajnu podršku dobili smo i od predstavnika međunarodne zajednice“, istakao je Simić.

Simić je najavio da će „kompletan izveštaj o posetama opštinama u kojima živi srpska zajednica, a koji je sačinjen od strane Poslaničkog kluba srpske liste biti prezentovan na konferenciji za novinare narednih dana, a zatim će izveštaj biti prosleđen poslanicima u parlamentu, Vladi i međunarodnim predstavnicima.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020