Vesti
Politika

Simić: Ne vraćamo se u kosovsku vladu

Srpska lista ne vraća se u kosovsku vladu, kako to spekulišu neki prištinski mediji, jer svi razlozi našeg izostanka iz privremenih organa vlasti u Prištini nisu otklonjeni, saopštio je portparol Srpske liste Igor Simić.
Simić: Ne vraćamo se u kosovsku vladu
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

"Razgovora o obnavljanju naših aktivnosti u vladi nije bilo, niti se išta promenilo od trenutka kada smo napustili vladajuću koaliciju", kategoričan je Igor Simić.

Dodaje da su u Srpskoj listi svesni da će njihova odluka za posledicu imati dalju homogenizaciju albanskih političkih aktera i njihov dogovor oko za njih važnih pitanja, "što se i u prethodnom periodu moglo videti po načinu na koji se takozvana opozicija odnosila prema vladinim predlozima u parlamentu".

"Shvatamo nezadovoljstvo onih koji danas shvataju da bez izabranih srpskih predstavnika ne mogu da fingiraju postojanje političkog pluralizma i nekakvog multietničkog društva, ali još jednom naglašavamo da za ovu situaciju nismo krivi mi, već oni koji su na nas slali maskirane nasilnike sa dugim cevima", ističe Simić.

Kaže i da je najbolji način da se Srbi privole da u punom kapacitetu učestvuju u političkim procesima jeste da se prekine minorizacija srpskog naroda i besprizorno postupanje prema njegovim političkim predstavnicima.

Prištinski Zeri danas piše da se za nekoliko dana očekuje pun povratak Srpske liste u vladu.

Iako je prošlo više od mesec dana od odlaska Srpske liste iz koalicije, očekuje se da će se tokom ove nedelje ovaj politički subjekat u potpunosti vratiti u Haradinajevu vladu, kažu izvori Zerija, koji navode da će za nekoliko dana Srpska lista doneti konačnu odluku o povratku u vladu.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021