Vesti
Politika

Simić: Ne postoji velika cena za mir

Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko najavljuje otvaranje granice između Albanije i Kosova. Poručuje da će se od 1. januara građani slobodno kretati. Predstavnici Srpske liste ističu da su ovakve najave najbolji pokazatelj zbog čega zamrznut konflikt na Kosovu nije dobro rešenje.
Simić: Ne postoji velika cena za mir
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

"Ovo je odgovor za sve one koji zagovaraju zamrznuti konflikt, oni koji očekuju da ako mi zabiijamo glavu u pesak, da će sve stati ,da će ceo svet stati... Ne, Albanci nastavljaju dalje, oni najavljuju ukidanje tzv.granice , inače to je granica između Srbije i Albanije, a ne Kosova i Albanije. To još jednom govori u prilog onome da oni koji žele zamrznuti konflikt ustvari žele nepovoljnije rešenje i nepovoljniju situaciju za Srbe na Kosovu i Metohiji i celokupni srpski narod. Ja ih pozivam da danas reaguju na ovakve izjave, kao što nisu reagovali na neke ranije aktivnosti, kada su Albanci ostvarivali pretnje kojima su pretili. A pretnja jeste stvaranje ‘velike Albanije’", kazao je za Kontakt Plus potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Ističe da nam je potreban dogovor koji će, kako je rekao, sprečiti formiranje ‘velike Albanije’, a koji će unaprediti položaj Srba na KiM i ispuniti interese i Republike Srbije i celokupnog srpskog naroda.

U jednoj od svojih najnovijih izjava o granicama govori i kosovski predsednik Hašim Tači.

Tači poručuje da je neprihvatljiva razmena teritorija između Srbije i Kosova, ali da bi preševska dolina trebalo da postane deo Kosova.

Simić ne želi da komentariše medijske spekulacije i ističe da je Brisel mesto gde se vode pregovori .

"Mesto gde se vode pregovori jeste Brisel, ljudi koji vode pregovore su predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači i mislim da je potrebno da svako ko ima iskrenu želju da dođe do konačnog rešenja, da svoj doprinos tome, a ne da daje nekakve izjave kojima će otežati pregovaračke pozicije i jedne i druge strane. Često se spominje šta je cena, ne postoji velika cena za postizanje mira, mir nam je potreban svima na Balkanu, a posebno Srbima na KiM", podvukao je Simić. Ostale vesti

Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020