Vesti
Politika

Simić: Nastavak dijaloga značajan za smirivanje tenzija na KiM

Posle 13 meseci pauze, zbog opstrukcije Prištine, sutra se u Briselu nastavljaju tehnički pregovori Beograda i Prištine. Nastavak dijaloga je značajan pre svega zbog smirivanja tenzija koje rastu kada dijaloga nema, rekao je za RTS-a poslanik i portparol Srpske liste Igor Simić.
Simić: Nastavak dijaloga značajan za smirivanje tenzija na KiM
Igor Simić (Foto Kim)

Na trodnevnom sastanku u Briselu teme će biti primena postignutih sporazuma, Zajednica srpskih opština, sloboda kretanja i pravosuđe. 

"Najznačajne je da imamo nastavak dijaloga, jer kada ga nema imamo tenzije i u tim tenzijama najčešće žrtve su Srbi koji žive na prostoru KiM. Najveći problem jeste odnos prema rešavanju problema. S jedne strane imate državnički Aleksandra Vučića i Marka Đurića koji na održiv način žele da reše problem Srba i Albanaca, a sa druge strane su predstavnici Prištine koji to doživljavaju kao obavezu koju im nameću zapadni mentori", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Igor Simić.

Završena je zimska pauza, a u kosovskoj skupštini je nekoliko inicijativa, predloga zakona koji čekaju na izjašnjavanje poslanika.

"Srpska lista je zaintersovana za zadovoljenje pravde. Veliki broj srpskih žrtvara čeka pravdu, da se vidi ko su odgovorni za proterivanje i ubijanje Srba na prostoru KiM. Međutim, inicijativa za suspenziju Specijalnog suda i Zakon o demarkaciji je pokazao odnos međunarodne zajednice koja nije bila agilna kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština kao što je odmah izvršila pritisak na Prištinu u ova dva slučaja", rekao je Simić.

Kada je reč o prošloj godini Srpska lista je posle formiranja kosovske vlade, prema rečima Simića, krenula u rešavanje problema koji muče Srbe.

"Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda je obeližala kraj godine, a početak ove godine uništavanje imovine srpskim povratnicima", rekao je za RTS Simić.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021