Vesti
Politika

Simić: Najpre formiranje ZSO, pa ostalo

"Srbi 1.767 dana čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština, kao i na ispunjenje ostalih uslova iz koalicionog sporazuma kako bi unapredili život na KiM", kaže poslanik Srpske liste Igor Simić. Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom treba u budućnosti rešavati, smatra on.
Simić: Najpre formiranje ZSO, pa ostalo
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

Vanredna sednica kosovske skupštine zakazana za sinoć odložena je kako bi se obezbedilo prisustvo većine poslanika, potrebnih za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Odlaganje vanredne sednice zatražili su kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.

Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, rekao je za RTS da je za Srbe glavno pitanje Zajednica srpskih opština, a da je pitanje demarkacije nešto što treba u budućnosti da se rešava.

"Kada govorimo ovom pitanju, ono je od prvorazrednog značaja za Albance, a nama nije od tolike važnosti. Mi 1.767 dana čekamo ZSO, a čekamo i ispunjenje ostalih tačaka iz koalicionog sporazuma kako bismo unapredili život Srba na KiM o tome Srpska lista želi da razgovara, a demarkacija će možda jednog dana doći na red", rekao je Simić.

Objašnjava da ima dovoljno glasova da se ratifikuje sporazum o demarkaciji, ali da oni hoće učešće Srba kako bi manifestovali multietnički karakter.

"Za nas to pitanje treba u budućnosti rešavati, a ne sada. Najpre ZSO pa ostalo", naveo je Simić.

Kada su u pitanju novi navodi o formiranju kosovske vojske, Simić je rekao da je na KiM, prema Rezoluciji 1244, Kfor jedina legitimna, oružana sila i da će tako i ostati.

"Stav Srpske liste se neće promeniti, mi smo apsolutno protiv kosovske vojske", istakao je Igor Simić.

Tehnički dijalog Beorgada i Prištine nastavlja se 26. februara u Briselu. Na dnevnom redu će biti Zajednica srpskih opština, diplome, tablice.

"Dijalog nema alternativu, ali dijalog u kojem je iskren pristup obe strane. Beograd želi kompromis koji će omogućiti normalan život i trajni mir, ali sa druge strane nedostaje iskrenost i želja da se primeni dogovoreno, a zatim pristupi i trajnom rešenju ovog pitanja", zaključio je Simić.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021