Simić: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je predlog rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid korak protiv dijaloga i protiv normalizacije odnosa. Izostanak reakcije međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini, ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

Podeli ovaj članak sa:
  • Slavko Simić (Foto Kim arhiva)

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je nacrt rezolucije još jedan agresivni potez, koji se priprema protiv Beograda i srpskog naroda.

"Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se u kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon, kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi. Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez priprema se i upotrebljava se protiv Beograda i srpskog naroda", ističe Simić.

Ocenjuje da ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine.

"Potkopava dijalog i potkopava već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije", objašnjava Simić.

Govoreći o inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu, koji inicira i pokreće predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da Priština nema pravo da formira Međunarodni krivični sud.

"Jedino što Priština može u ovom trenutku je da unutar svojih institucija formira specijalni sud, specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakvog kredibiliteta", navodi Simić.

Ističe, da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

"Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavina prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince, a drugi neka preispitaju svoje dvorište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih", poručio je Simić.

Izostanak reakcije međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući, da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

"Iza svake ideje, iza svake inicijative stoji neko iz međunarodne zajednice, tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Ne rešavaju se čak ni neke bitne teme. Niko neće i ne želi bolje odnose između Srba i Albanaca", ocenjuje Simić.

Dodaje, da bi želeo da dočeka u narednom periodu da poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane