Vesti
Politika

Simić: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je predlog rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid korak protiv dijaloga i protiv normalizacije odnosa. Izostanak reakcije međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini, ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.
Simić: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga
Slavko Simić (Foto Kim arhiva)

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je nacrt rezolucije još jedan agresivni potez, koji se priprema protiv Beograda i srpskog naroda.

"Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se u kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon, kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi. Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez priprema se i upotrebljava se protiv Beograda i srpskog naroda", ističe Simić.

Ocenjuje da ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine.

"Potkopava dijalog i potkopava već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije", objašnjava Simić.

Govoreći o inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu, koji inicira i pokreće predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da Priština nema pravo da formira Međunarodni krivični sud.

"Jedino što Priština može u ovom trenutku je da unutar svojih institucija formira specijalni sud, specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakvog kredibiliteta", navodi Simić.

Ističe, da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

"Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavina prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince, a drugi neka preispitaju svoje dvorište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih", poručio je Simić.

Izostanak reakcije međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući, da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

"Iza svake ideje, iza svake inicijative stoji neko iz međunarodne zajednice, tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Ne rešavaju se čak ni neke bitne teme. Niko neće i ne želi bolje odnose između Srba i Albanaca", ocenjuje Simić.

Dodaje, da bi želeo da dočeka u narednom periodu da poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021