Vesti
Politika

Simić: Moraju poštovati srpski narod

Kretanje ka formiranju institucija je dobro, pre svega, zbog građana, a oni koji pregovaraju sa Srpskom listom moraju poštovati srpski narod, kaže za RTV Kim poslanik Igor Simić.
Simić: Moraju poštovati srpski narod
Igor Simić (Foto Kim)

Prištinski mediji od jutros pišu da je u Srpskoj listi spao entuzijazam nakon podške Pacolijeve stranke koaliciji PAN, te da Srbi neće podržati izbor Ramuša Haradinaja za premijera.

Igor Simić, međutim, nije želeo da komentariše navode prištinskih medija, ističući da je dobro što su stvari počele da se kreću ka formiranju institucija, naglašivši da je Srpska lista otvorena za razgovore.

“Oni koji rade i pregovaraju sa Srpskom listom moraju pokazati poštovanje prema srpskom narodu i zajedno sa nama raditi na poboljšanju položaja Srba”.

Kao razlog za “odustajanje od podrške” koaliciji PAN, prištinski portal Ljajmi navodi raspodelu ministarstava za Srbe.

“U preliminarnom sporazumu, pregovaralo se i o Ministarstvu poljoprivrede, ali je ovo ministarstvo sada dodeljeno partiji AKR," kažu izvori za Ljajmi.net.

Međutim, Simić, tvrdi drugačije.

“Nama nije bitan broj funkcija, niti su nam bitne funkcije zbog funkcija, već funkcije kao institucionalni instrument sa poboljšanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Simić.

Poslanik Simić je naglasio da će se predstavnici Srpske liste, pre bilo kakvih dogovora, kao i do sada konsultovati sa Vladom Srbije i predsednikom republike Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023