Vesti
Politika

Simić: Kurti se nameće kao delilac pravde

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić stao je u odbranu svog kolege Milana Radoičića čije izručenje Kosovu očekuje budući mandatar za sastav kosovske vlade Aljbin Kurti.
Simić: Kurti se nameće kao delilac pravde
Igor Simić (Foto: Tanjug)

Za Simića je neverovatno da, kako kaže, u međunarodnoj zajednici prolaze “najgori napadi na potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića od strane vodećih albanskih političara”.

“To što Aljbin Кurti bez ijednog dokaza optužuje Radoičića predstavlja direktno mešanje u rad pravosuđa, te otvara pitanje da li je dozvoljeno da i predstavnici Srpske liste se mešaju u njihov rad i daju ocene postupaka koje vode", navodi se u saopštenju Igora Simića.

U saopštenju se dodaje da se Aljbin Кurti “najdirektnije nameće kao delilac pravde, sudija i dželat, kršeći pri tom osnovni postulat prava, prezumpciju nevinosti".

"Čak ni sa pozicije premijera, na koju pretenduje, a od koje je svakim danom svojim ponašanjem sve dalji, Кurti, niti bilo ko drugi ne bi imao prava da presuđuje bilo kome, osim ako njegov plan nije da po dolasku na vlast zavede diktaturu u kojoj će se suditi bez dokaza o krivici", dodaje se u saopštenju.

Srpska lista postavlja pitanje "kako to da Кurti ima prava da sumnja u rad tužioca Sulj Hodže koji je bio uključen u slučaju Astrita Deharija i protiv njega organizuje proteste, a sa druge strane ima puno poverenje u njega kada “bez dokaza goni ponosne i časne Srbe, a više njih drži u kazamatima”.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020