Vesti
Politika

Simić: Izbori značajni kao referendum

Kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu ispred Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da su predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu 11. juna imaju referendumski značaj.
Simić: Izbori značajni kao referendum
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

“Ovo nisu obični izbori ovo je referendum na kojem građani odlučuju hoćemo li da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji”, izjavio je Simić gostujući u jutarnjem dnevniku Radija Kontakt plus.

Simić je rekao da se na izborima bira između kredibilnih političkih predstavnika, koji će moći da političku borbu za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji prenesu u kosovski parlament.

“Zato je vrlo značajno da svaki srpski glas bude poveren Srpskoj listi, da svaki Srbin i Srpkinja na ovim prostorima izađu 11. juna i podrže Srpsku listu, pod brojem 22”, naglasio je Simić.

On je naglasio da jedino Srpska lista garantuje da neće doći do osnivanja Vojske Kosova koja bi, kako dodaje, ugrozila bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i šire i da jedino Srpska lista ima podršku Vlade Republike Srbije, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čitave države Srbije.

“Jedino Srpska lista uz podršku Vlade Srbije može sačuvati institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, tu pre svega mislim na zdravstvo i prosvetu koji su nam preko potrebni za opstanak ovog naroda. Jedino Srpska lista može biti garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji u narednom period, sve ostalo predstavlja avanturu”, kazao je Simić.

Simić je rekao da se neće dozvoliti ukidanje srpskih institucija, da neće dozvoliti osnivanje Vojske Kosova i da neće dozvoliti otimanje Gazivoda, Trepče i ostalih resursa.

“Istovremeno snažno ćemo se boriti za unapređenje uslova u kojima Srbiji žive od ekonomskog prosperiteta do svih onih činilaca koji su značajni za Srbe na Kosovu, a tu ne smemo zaboraviti bezbednost svih građana na Kosovu i Metohiji”, rekao je Simić.

On je pozvao građane da izađu na predstojeće izbore na Kosovu i podrže Srpsku listu.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020