Vesti
Politika

Simić: Insistiramo na formiranju ZSO

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini da je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština.
Simić: Insistiramo na formiranju ZSO
Slavko Simić (Foto arhiva Kim)

"Veoma je važno da smo postigli konsenzus da se u Briselu što pre nastavi proces dijaloga na tehničkom i visokom nivou, da se u Briselu precizno definišu svi koraci o uspostavljanju ZSO i da se na terenu odbace politička, ustavna i zakonodavna limitiranja kada su u pitanju prava srpske zajednice i njihovi interesi", naveo je Simić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Simić se sa Mogerinijevom susreo na sastanku kojem su prisustvovali kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

"Bila je ovo idealna prilika da ispred visoke predstavnice EU tražim od albanskih političkih predstavnika da preuzmu odgovornost u sprovođenju originalnog sporazuma o uspostavljanju ZSO i da jasno poručim da je neprihvaljivo da Ustavni sud Kosova određuje sudbinu srpskog naroda na Kosovu", istakao je Simić.Ostale vesti

Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020