Vesti
Politika

Simić: Albanci mogu samo da sanjaju vojsku

Predsednik “Srpske liste” Slavko Simić izjavio je da ta lista neće praviti kompromise sa albanskim političkim liderima na Kosovu i da će "beskompromisno" štititi integritet Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Simić: Albanci mogu samo da sanjaju vojsku
Slavko Simić (Foto arhiva Kim)

Povodom izjave kandidata za premijera Kosova Ramuša Haradinaja da je dosadašnji okvir razgovora Beograda i Prištine bio pogrešan i da je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za nastavak dijaloga, Simić je rekao da Albanci "mogu samo da sanjaju vojsku, a njihovi lideri da manipulišu nacionalističkim izjavama".

"Haradinaj nije koncentrisan na pomirenje i poverenje, već daje neodgovorne i nekompetentne izjave", kazao je predsednik Srpske liste.

On je ocenio da Haradinaj "apsolutno ne može da formira vladu" jer je, kako je naveo, "svestan da će Srpska lista, zajedno s Vladom Srbije, institucionalno i politički da upravlja političkim sistemom i da od nas zavisi da li će Vlada Kosova biti formirana ili ne".Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020