Šib: Beograd i Priština moraju da sednu i pregovaraju

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ta zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, i da očekuje da format dijaloga ostane nepromenjen, te pozvao Prištinu da ukine takse.

Podeli ovaj članak sa:
  • Tomas Šib (Foto Tanjug)

Tomas Šib je za časopis Diplomasi end komers rekao da rezultat dijaloga mora da bude sporazum koji će biti sveobuhvatan, prihvatljiv za obe strane i primenljiv.

"Sporazum mora biti zasnovan na principima multietničnosti, osigurati prava manjina i demokratske standarde i doprineti regionalnoj stabilnosti", istakao je Šib.

Ambasador je pozdravio napredak koji je do sada postignut u dijalogu, poput slobode kretanja, međusobnog priznavanja diploma, kao i napredak u oblasti telekomunikacija i pravosuđa, što je, navodi, poboljšalo životni standard i Srba i Albanaca.

Dodao je da Beograd i Priština, da bi se postigla takva rešenja, moraju da sednu i da pregovaraju.

"Nadamo se da će se dijalog nastaviti. Zato ohrabrujemo kosovske vlasti da ukinu tarife koje krše i pravila CEFTA sporazuma. I ohrabrujemo obe strane da se suzdrže od dela koja bi mogla dodatno da ugroze dijalog", rekao je Šib.

Šib je naveo i da se nemačka vlada snažno zalaže za evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana, ali je istakao da proces pristupanja zavisi od reformi i da određeni uslovi moraju biti ispunjeni.

"Ti uslovi su dobro poznati. Reforme u oblasti vladavine prava su jasan prioritet. Govorimo o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, boljim uslovima za rad novinara i dobrim zakonima koji štite građane. Što je više ovih reformi sprovedeno, više će poglavlja biti otvoreno", istakao je Šib i ocenio da je primećen napredak.

On je podsetio da je normalizacija odnosa s Kosovom još jedan uslov za pristupanje Srbije EU.

Nemački ambasador je govorio i o nemačkim investicijama u Srbiji i preneo rezultate ankete po kojoj bi 85 odsto kompanija ponovo investiralo u Srbiju.

Naveo je da su kvalifikacije i motivacija srpskih radnika primećene, ali da kompanije vide prostor za poboljšanje u određenim oblastima, poput borbe protiv korupcije, pravne sigurnosti i javnih nabavki.

"To pokazuje koliko je važan napredak u oblasti vladavine prava i za naše ekonomske odnose", istakao je Šib.

Nemački ambasador je rekao da vidi jasnu perspektivu za dalje nemačke investicije i da će raditi na postizanju tog cilja.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane