Vesti
Politika

Sevrena Mitrovica: Rušenje nelegalnih objekata

Nakon postavljanja "Trga Adema Jašarija" u Bošnjačkoj mahali, Opština Severna Mitrovica je saopštila da će se svi građevinski radovi koji se sprovode mimo odobrenja Skupštine opštine, smatrati nelegalnim i da će biti uklonjeni.
Sevrena Mitrovica: Rušenje nelegalnih objekata
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

"Kao najviši zakonodavni organ u opštini Severna Mitrovica zahtevamo da se odmah obustave sve građevinske aktivnosti koje nemaju odgovarajuću dozvolu Skupštine opštine Severna Mitrovica, a nadležni organi opštine izvrše inspekciju nelegalnih objekata", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, u trenutku kada građani nemaju elementarne uslove za život, redovno vodosnabdevanje, propisno parkiranje, odlaganje otpada, krajnje neodgovorno podizanje tenzija i netrpeljivosti nelegalnom gradnjom.

"Podsećamo svoja građane, ali i sve političke predstavnike da svoje delovanje moraju uskladiti sa propisima, kao i da poštuju nadležnost Skupštine, u protivnom će se suočiti sa sankcijama", navodi se u saopštenju.

Albanci, stanovnici severne Mitrovice, izgradili su tokom noći u naselju Bošnjačka Mahala u severnoj Mitrovici, trg koji nosi ime komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija, javila je agencija Kosovapres.

Grupa od desetak građana Bošnjačke mahale na glavnoj raskrsnici je radila oko tri sata i na sredini ulice postavila betonsku vaznu prečnika 1,5 metara. Radovi su završeni oko 2.30 ujutro.
"Želimo da senzibilizujemo ovo pitanje kako bi domaće institucije preduzele hitne mere protiv izgradnje trga Cara Lazara i blokiranja ulice kod glavnog mosta, što rade Srbi. Mi namerno nismo hteli da blokiramo put u celosti, da ne bismo podigli tenzije u ituaciji koja je i tako osetljiva", rekao je za Kosovapres jedan od učesnika u ostavljanju vazne, koji nije želeo da bude imenovan.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić juče je prisustvovao početku izgradnje pešačke zone i trga Cara Lazara u severnom delu grada.Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020