Vesti
Politika

Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu

Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Odluka je, prema njegovim rečima, doneta na osnovu predloga epidemiologa, nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, a zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom u ovim opštinama i u cilju zaštite građana.

“Imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom”, rekao je Rakić.

Odluka je stupila na snagu danas u 18h i važiće, prema Rakićevim rečima, do daljeg.

“Ova odluka znači da nijedan građanin ne može napustiti niti ući u ovo područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, prehrambenim proizvodima, lekovima i slično, kao i vršenja usluga ili aktivnosti koje su u vezi sa upravljanjem pandemijom”, rekao je Rakić.

Dalje je naveo da je slobodno kretanje omogućeno rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine, te Kriznim štabovima sa potrebnim službama.

Takođe, omogućeno je slobodno kretanje za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdevanja građana i institucija osnovnim sredstvima.

Rakić je podsetio da su zabranjeni skupovi u svim sredinama, privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije uz dopuštenu socijalnu distancu od 2m.

Građani se pozivaju da, kada izlaze u kupovinu, to ne čine u grupi koju čine više od dve osobe.

“Verujemo i nadamo se da ćemo odogovornim ponašanjem uspeti da zaštitimo zdravlje naših građana, a pre svega njihove živote. U slučaju da bude potrebno, preduzeće se i druge mere u skladu sa situacijom i stanjem na terenu”, rekao je Rakić.

On je pozvao sve da “budemo jedinstveni i odgovorni, kako bismo ovu situaciju prevazišli što pre i sa najmanjim zdravstvenim posledicama po naše građane”.

“Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne, biće upućene u Studentski centar u našem gradu, gde će biti pod stalnim stručnim medicinskim nadzorom. Naravno, za specifične slučajeve će se preduzimati dodatne mere”, naveo je Rakić.

On je rekao da uprkos teškoćama i izazovima koje ova situacija može uzrokovati, "moramo pokazati odgovornost i razumevanje, jer je to u cilju zaštite građana i javnog zdravlja".

Rakić je pozvao građane da poštuju ove mere i razmišljaju o opštem dobru, da misle jedni o drugima kako bismo prevazišli ovu situaciju sa što manje posledica.

U slučaju sahrane, pogrebu mogu prisustvovati samo članovi bliske porodice pokojnika i osobe koje obavljaju sahranu, napomenuo je Rakić.

 Ostale vesti

Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020