Vesti
Politika

’’Sever neće poslušati Beograd’’

„Beograd nikada nije imao jasan stav o Kosovu. Uvek je probleme rešavao onoliko koliko je potrebno da se osvoji vlast u Srbiji“, rekao je na debati u Čaglavici Momčilo Trajković.
’’Sever neće poslušati Beograd’’
Debata o parlamentarnim izborima na Kosovu (Foto KIM)

Javna debata na temu „Odnos Beograda prema kosovskim izborima, juče, danas i sutra“ održana je u Medija centru u Čaglavici.

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković rekao je da su vlasti u Beogradu pitanje Kosova uvek rešavale onoliko koliko je potrebno da bi se osvojila i sačuvala vlast u Srbiji.

„Da su hteli da to pitanje reše, postojala bi državna strategija pa bi njome bilo rešeno i pitanje odnosa politike Beograda prema Kosovu, pa samim tim i odnos prema izborima. Politički vrh Srbije nikad nije imao jasan stav, već su probleme rešavali u poslednjem trenutku“, rekao je Trajković.

Kandidat za poslanika Pokreta za demokratski prosperitet Slaviša Petković, komentarisao je različit stav prema parlamentarnim izborima šefa kancelarije za KiM Marka Djurića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„U dva dana čuli smo dva apsurda. Đurić je u nedavnoj poseti izjavio da Srbi treba da poslušaju svoje gradonačelnike po pitanju izbora na Kosovu, da bi Vučić već narednog dana rekao da je bez obzira na sve, za to da na izbore treba da se izađe i da o tome neće odlučivati gradonačelnici već vlast u Beogradu. Unutar Vlade Srbije ne postoji nikakva koordinacija, izjave daje ko kako stigne. To znači da u Beogradu niti ima strategije, niti ikakve politike i vizije“, kazao je Petković.

Predstavnici Srpske liste južno od Ibra pozvali su danas građane da izađu na izbore, dok predstavnici sa severa nastavljaju bojkot. Predsednik pokrajinskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić istakao je da zbog toga očekuje manju izlaznost na severu Kosova.

„Postoji mogućnost da severni deo Kosova delimično bojkotuje izbore. Jedan od gradonačelnika je to već rekao, i to je takođe poruka Beograda. Rekli su „slušajte gradonačelnike“, a jedan od gradonačelnika kaže „mi smatramo da na severu ne treba da se izađe na izbore“. Tu je jasna slika, Beograd će pozvati da se masovno izađe na izbore, sever neće poslušati Beograd“, rekao je Nojkić.

Iako su parlamentarni izbori bili tema debate, učesnicima je postavljeno pitanje o formiranju Oružanih snaga Kosova. Kandidat za poslanika Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić rekao je da pod određenim uslovima podržava formiranje ove vojne strukture.

„Mi bismo glasali za vojsku pod uslovom da NATO i KFOR budu garant toga da vojska neće imati pristup severu. Ako bi se u srpskim sredinama formirale kasarne, oko 800 vojnika srpske nacionalnosti trebalo bi da bude u sastavu tih snaga. Samim tim bi se Srbi u svojim sredinama osećali sigurnije“, rekao je Rašić.

Slaviša Petković je dodao da kosovska vojska već postoji i da njen naziv nije bitan, dok je Momčilo Trajković istakao da je protiv formiranja vojske na Kosovu.

Na debatu su bili pozvani i predstavnici Jedinstvene srpske ali se nisu odazvali.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021