’’Sever Kosova velika privredna zona - deo Srbiji, deo Kosovu’’

Bedžet Pacoli kaže da "lično ne vidi šanse za političko rešenje" kosovskog pitanja i da veruje u "ekonomsko rešenje za koje obe strane imaju interesa".

Podeli ovaj članak sa:
  • Bedžet Pacoli (Foto arhiva Kim)

"Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali možda je za takve ideje još prerano", rekao je ministar inostranih poslova Kosova u intervjuu za Dojče vele.

Pacoli smatra da Priština ne treba da povuče odluku o uvodjenju carina za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos tome što ih osuđuju Sjedinjene Države, Nemačka i druge zapadne zemlje.

"Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli", rekao je on.

On kaže da je Kosovo spremno da povuče carine samo ako se sprovedu "svi potpisani sporazumi" i ako izmedju Kosova i Srbije postoji "stoprocentni reciprocitet".

Komentarišući nedavnu posetu evropskog komesara Johanesa Hana koji je rekao da vizna liberalizacija za Kosovo mora da čeka barem do 2020. godine, Pacoli je konstatovao da se "Evropa ne ponaša korektno".

Podsetimo, šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli kazao je sredinom jula ove godine da je u srpskoj politici zapazio važnu promenu i da je predsednik Aleksandar Vučić čovek koga će pamtiti istorija i dodao da je "On (Vučić) fantastičan čovek i privatno se može fantastično razgovarati s njim, bistar je i pametan".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane