Vesti
Politika

Sever Kosova: Konfuzno i bez pravih informacija

„Situaciju na severu Kosova karakteriše netransparentnost, dok je budućnost neizvesna“, slažu se panelisti debate održane u Medija centru u Čaglavici.
Sever Kosova: Konfuzno i bez pravih informacija
Sa debate održane u Medija centru u Čaglavici (Foto KIM)

Na debati pod nazivom „Sever Kosova posle lokalnih i uoči parlamentarnih izbora“ odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao je da su za nefunkcionisanje ove opštine krivi i Beograd i Priština ali i međunarodna zajednica.

„Najviše okrivljujem Prištinu i Beograd jer oni razgovaraju umesto nas. Krivi su i međunarodna zajednica i ministarstvo za lokalnu samoupravu. Ja sam naveo da se svi zakoni krše u severnom delu Mitrovice i tamo je sve moguće“, rekao je Ugljanin.

Predstavnici civilnog društva i analitičari smatraju da na severu Kosova vlada netransparentnost i da se i najvažnije odluke donose iza zatvorenih vrata. Direktor NVO „Centar za razvoj lokalnih sredina Kosovska Mitrovica“ Aleksandar Stojanović kaže da na severu „stvari teku konfuzno i bez informacija o tome šta se sve događa“.


„Ljudi generalno vrlo malo znaju o briselskom sporazumu. Sve se različito interpretira. Na severu uglavnom vlada mišljenje da to što će biti primenjeno biće statusno neutralno i u okviru rezolucije 1244. Većina građana očekuje da to isto bude i sa statutom i simbolima. Što se tiče sednica koje su se održavale, zaista je to bilo pod nekim čudnim okolnostima, noću i zatvoreno za javnost“, rekao je Stojanović.


Na panelu je bilo reči i o predstojećim parlamenatrnim izborima na Kosovu i učešću Srba na njima. Analitičar Marko Jakšić rekao je da mu nije jasno koji će interes srpska zajednica imati od koalicije „Srpske“ i SLS-a, koje su, kako kaže, na lokalnim izborima bile „arhetipski neprijatelji“.


„U čemu je interes praviti koaliciju sa ljudima koji su direktno učestvovali u donošenju nekih veoma loših odluka po Srbe na Kosovu i Metohiji, kao što je ukidanje nadgledane nezavisnosti i formiranje RTK2 kao deo javnog servisa Kosova iako je prema Ahtisarijevom planu predviđeno stvaranje nezavisnog medija. Ne znam šta ih je to objedinilo i koji su to interesi u pitanju“, rekao je Jakšić.


Politički analitičar Nedžmedin Spahiju istakao je da očekuje da Srbi izađu na izbore u mnogo većem procentu od Albanaca zbog pritisaka Beograda koji želi da u parlamentu bude što više srpskih predstavnika.


„To je loše za demokratiju jer će sve zavisiti od Beograda. Pojedinačne inicijative i razne političke opcije neće imati šansu. Naspram liste koja se podržava od strane premijera Srbije Aleksandra Vučića i zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića ostale stranke nemaju mogućnost da nešto postignu na izborima“, rekao je Spahiju.


Debatu o situaciji na severu Kosova organizovala je produkcija Njupres u saradnji sa Kacelarijom za zajednice premijera Kosova.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023