Vesti
Politika

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja

Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Ilustracija (Foto Kim)

Jedna osoba je pritvorena u Suvoj Reci zbog krivičnog dela ometanje glasanja.

U Mališevu su pritvorena tri lica, u dva odvojena slučaja, gde se dve osobe terete za krivična dela davanja ili primanja mita u vezi sa glasanjem i jedna za krivično delo ometanja procesa glasanja.

U opštini Srbica prvo su privedene tri osobe, dok je jedna nakon razgovora puštena u redovnom postupku, a ostale dve su u pritvoru, zbog sumnje da su počinile krivično delo povreda tajnosti glasačkog listića .

U opštini Kosovo Polje privedene su tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično delo falsifikovanje rezultata glasanja.

Državno tužilaštvo će nastaviti da prati izborni proces do konačnog prebrojavanja svih glasova, navodi se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da je tokom izbornog dana na Kosovu bilo 80 dežurnih tužilaca, 40 dežurnih sudija dok je o bezbednosti glasanja brinulo više od 3.300 pripadnika policije.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021