Vesti
Politika

Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM

Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Izbori, ilustracija (Foto arhiva Kim)

"Građanska inicijativa Mitrovica" prijavila se sa svojim kandidatom na izborima za predsednika opštine Severna Mitrovica, Demokratska partija Kosova dostavila je imena četiri kandidata za izbore u sve četiri opštine, Partija kosovskih Srba prijavila se sa svojim kandidatom na izborima za predsednika opštine Leposavić. Među prijavljenima je i jedan nezavisni kandidat.

Pokret Samoopredeljenje ima kandidate u sve četiri opštine, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" prijavila se sa kandidatom na izborima za predsednika opštine Severna Mitrovica.

Vanredni izbori će biti održani 18. decembra, a nakon prijema prijava CIK će obratiti nadležnim institucijama radi provere kandidata da li su u skladu sa Zakonom o opštim izborima.

Prema rokovima koje je odobrio CIK, do 28. novembra biće doneta odluka o potvrđivanju političkih subjekata i kandidata.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine održavaju se pošto su Srbi u tom delu KiM odlučili 5. novembra da kolektivno napuste kosovske institucije, nezadovoljni politikom i odlukama vlade u Prištini.

Ostavke su podneli predsednici opština, zatim, odbornici i predsednici lokalnih skupština, sudije, tužioci i administrativno osoblje, policajci, osoblje lokalnih administracija i drugi.

Predstavnici Srpske liste podneli su ostavke na deset poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, ali ih je 17. novembra zamenilo preostalih devet kandidata sa iste izborne liste, te jedan sa izborne liste Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.Ostale vesti

Elektrosever: Ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta
Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog u Beogradu, Besnik Bisljimi, optužio je kompaniju „Elektrosever“, ali i EU, za nesprovođenje sporazuma o energetici, odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. Oglasio se potom i „Elektrosever“ koji je Bisljimija demantovao.
  • 08.02.2023
Nemačka ambasada: Ne postavljati preduslove o ZSO
Uslovi kosovskog premijera Aljbina Kurtija za Zajednicu srpskih opština nisu naišli na podršku Nemaca. Dok ih američka ambasada ne komentariše, a Lajčak odbija da javno iznese stav EU, nemačka ambasada u Prištini ne podržava postavljanje preduslova. Pominju krhku situaciju na severu, navodeći da je upravo za to potreban konstruktivan pristup.
  • 08.02.2023
Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023