Vesti
Politika

Server: Vašington krivi Kurtija za nedostatak napretka u dijalogu

Ekspert za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti nije pozvan u zvaničnu posetu Vašingtonu zbog činjenice da nije bilo napretka u dijalogu između Kosova i Srbije, za šta Bela kuća okrivljuje Kurtija."Kurtiju nije dozvoljena zvanična poseta Vašingtonu otkako je preuzeo dužnost. To je zato što ga Vašington krivi za nedostatak napretka u dijalogu sa Beogradom", smatra on.
Server: Vašington krivi Kurtija za nedostatak napretka u dijalogu
Danijel Server (Foto Tanjug)

Međutim, Server ističe da je jedina prepreka postizanju onoga što se identifikuje kao glavni cilj dijaloga – uzajamno priznanje suverenih i nezavisnih država – odbijanje Srbije da razmotri predlog“.

Server dodaje da su iredentističke ambicije na Balkanu jednako opasne kao i u istočnim provincijama Ukrajine.

"Srbija je ponudila samo jednu mogućnost eventualnog priznanja: de jure kontrolu Beograda (bilo kroz razmenu teritorije ili preko Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću) nad većinskim srpskim stanovništvom severno od reke Ibar na Kosovu. Ova iredentistička ambicija je jednako opasna na Balkanu kao i ruska uporediva ambicija da kontroliše ukrajinske pokrajine Lugansk i Donjeck. A iredentizam Srbije je manje utemeljen. Stanovništvo najveće i najvažnije opštine severno od Ibra pre rata nije bilo sa srpskom većinom. Većina Srba na Kosovu i dalje živi južno od Ibra", rekao je on.

Server je ovim ocenama kritikovao stavove američkog senatora Krisa Marfija izrečene tokom posete Beogradu i Prištini.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022