Vesti
Politika

Server: Simpatije EU prema Kosovu će oslabiti

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server ocenio je da će odluka Vlade Kosova da ne dozvoli glasanje kosovskim Srbima uticati na odnos Evropske unije prema Prištini i da će simpatije koje EU ima prema Kosovu, a koje nisu velike, sada oslabiti.

Server: Simpatije EU prema Kosovu će oslabiti
Danijel Server (Foto N1)

Sever je istakao da nema ništa loše u tome da građani Srbije koji žive na Kosovu glasaju na srpskim izborima i dodao da u svetu postoji praksa da građani koji žive van teritorije svoje države glasaju na izborima. 

„Problem nije da glasaju, već gde i kako. Nekada je kosovskim Srbima bilo dozvoljeno da glasaju u svojim opštinama, ali je to uređeno na osnovu posebnog sporazuma o kojem je pregovarao OEBS. Vlada Kosova je ovog puta odlučila da tako nešto ne dozvoli. Priština to može, ali se to ne dopada međunarodnoj zajednici“, kazao je Server.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023