Vesti
Politika

Server: Grenelov spektakl za šefa

Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
Server: Grenelov spektakl za šefa
Potpisivanje sporazuma (Foto Rojters/Leah Millis)

Dvojica međunarodnih profesora i analitičara učestvuju u diskusiji o dijalogu Beograda i Prištine, pod nazivom “Trougao konstruktivne dvosmislenosti" koju organizuje NVO Aktiv.

Po mišljenju dr Servera, sporazum koji je potpisan u Beloj kući ide ka pravom smeru, ali on ne veruje da je političko rešenje trenutno izvodljivo.

“Ima mnogo fanfare, nije me uopšte impresioniralo. To su male stvari. Još jedna kancelarija otvorena u Beogradu, ništa drugo”, kazao je on.

“Napredak u ekonomskom delu jednačine predstavlja dobru strategiju. Potpis u Bleoj kući sadrži stvari koje predstavljaju napredak ranijih potpisanih sporazuma i odnosi se na tehničke sporazume od pre deset godina. Zašto je to urađeno u Beloj kući? Zato što Grenel pokušava da napravi politički spektakl za njegovog šefa”, kaže Danijel Server.

Dodaje, međutim, da je priznanje Kosova od Izraela dobra stvar.

“To je jedini deo sporazuma koji je privukao pažnju SAD-a. Međutim, ne verujem da je dobra ideja da Kosovo postavi ambasadu u Jerusalimu”.

Sa druge strane, profesor iz Lidsa Florian Biber smatra da sporazum koje su u Vašingtonu odvojeno potpisali Vučić i Hoti nije ozbiljan i da to jasno govore reakcije javnosti.

“To nije ono što je očekivala Trampova administracija”, kaže Florian Biber.

“To je papir od jedne stranice, ono što su potpisali u Briselu pre osam godina je nešto suštinskije. To nije nešto značajno, što zaslužuje pažnju. Niko na ovaj sporazum ne gleda previše ozbiljno”, podvukao je Biber.

Govoreći o Vučićevom odnosu prema zapadu, Biber je kazao da je on “vičan u igranju sa različitim akterima” kako bi stvorio prostor za slikanje. Dodaje da je “Srbija najviše iskoristila od Trampove administracije, što se vidi se po ići i piću sinoć sa Grenelom. Srbija se na ovaj način poboljšala svoj odnos sa SAD-om”, kazao je on.

Grenel je, kako kaže, ovim sporazumom na neki način podstakao brzinu kako bi prestigao Evropsku uniju.

“Ovo je bio neki način da se pobedi Unija u ovoj trci i kako bi se što pre proglasila pobeda”.

Govoreći o delu sporazuma koji se tiče izgradnje auto puta Niš-Merdare- Priština, Biber je podsetio da se taj put već gradi i to sredstvima Evropske Unije.

“SAD proglašava pobedu nad nečim što se već radi”.

Dijalog pod EU neće ići ako Amerika bude gurala, pa čak i ako to bude ekonomski.

Govoreći o predstojećim američkim izborima, Danijel Server je istakao da Balkan nije na listi visokih prioriteta. Kovid je na prvom mestu, ekonomija, pa potom odnosi sa Iranom, Kinom…

“Trampova administracija želi da završi kampanju. Gospodin Grenel će preći na drugi posao i to će biti kraj svega”.

Server kaže da će u Americi pobediti Bajden, ali da Vučić i Hoti žele da udovolje Trampu. Međutim, dodaje i da im to Bajden neće zameritii.

Biber se složio sa svojim prethodnikom da Balkan nije na agendi SAD-a.

Debata o dijalogu organizovana je na inicijativu Mitrovačkog društvenog kluba, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020