Vesti
Politika

Seljimi: Poseta Tačija Beogradu zavisi od volje u Srbiji

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio je da poseta zamenika premijera i ministra spoljnih poslove Kosova Hašima Tačija Beogradu zavisi od političke volje vlasti u Srbiji da dozvole tu posetu.

Seljimi: Poseta Tačija Beogradu zavisi od volje u Srbiji
Petrit Seljimi (Foto Kim arhiva)

"Zamenik premijera Tači je pre nekoliko nedelja primio poziv i izrazio spremnost (da učestvuje na sastanku). Mi čekamo potvrdu od srpske države, ako ima političke volje za posetu", rekao je Seljimi za albansku TV Top čanel.
 
Seljimi je rekao da očekuje da srpske vlasti vrlo brzo odluče o tome, pošto se konferencija održava 24. aprila u Beogradu.

Televizija Top čanel javila je da raspolaže informacijama da EU vrši pritisak na Srbiju, da prihvate posetu Tačija i da mu obezbede punu bezbednost tokom boravka u Beogradu.

Televizija je navela i da su neke evropske zemlje preuzele na sebe obavezu da organizuju putovanje Tačija helikopterom iz Prištine u Beograd, kako bi se izbegli eventualni incidenti tokom putovanja.

Najavljena poseta Tačija je izazvala oštre reakcije vlasti u Srbiji.  

Seljimi je rekao da ponašanje bivšeg srpskog režima na čelu sa Slobodanom Miloševićem treba da budu deo istorije i da ne treba da budu smetnja današnjim odnosima i procesu normalizacije odnosa između dve zemlje.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023