Vesti
Politika

Seljimi očekuje primenu sporazuma o ZSO

Veoma je važno da se jasno kaže i Albancima na Kosovu i Srbima u Srbiji da su svi sporazumi postignuti u Briselu u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom, izjavio je Petrit Seljimi.
Seljimi očekuje primenu sporazuma o ZSO
Petrit Seljimi (Foto Kim)

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi za Tanjug kaže da očekuje da se i poslednji sporazum, koji se tiče Zajednice srpskih opština, primeni.

„Na Kosovu radimo u skladu sa kosovskim ustavom i svrha Briselskog sporazuma je upravo jačanje suvereniteta i nezavisnoti Kosova“, rekao je Seljimi za Tanjug.

On dodaje da ne očekuje promene u tom procesu, koji je, ističe, ipak doveo do toga da Kosovo, u prvoj fazi evrointegracija, potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Na pitanje kakva je sudbina ZSO i da li će ona biti formirana, uprkos protestima opozicije koji se i dalje nastavljaju, Seljimi je rekao da očekuje da se i taj poslednji sporazum potpisan u Briselu, o ZSO, koji je, po njegovom mišljenju, ipak „osnažio“ neke tačke Ahtisarijevog plana, u potpunosti primeni.

"Kosovski Albanci su prihvatili Ahtisarijev plan koji predviđa da opštine mogu da formiraju svoje asocijacije i to je u skladu sa kosovskim ustavom", kaže Seljimi.

Poštovaćemo ustav i Ahtisarijev plan, pa i Briselski sporazum, koji je "ironično, takav, da čak i srpska vlada, malo po malo, prihvata da treba ipak da radi po Ahtisarijevom planu".

„Ako srpske opštine hoće da se udružuju to mogu slobodno da urade, a Ustavni sud će reći svoje mišljenje, odnosno da li je to u skladu sa Ustavom, a znam da će to tako da bude“, naglasio je Seljimi.

Komentarišući najnovije proteste opozicije protiv formiranja ZSO i demarkacione linije sa Crnom Gorom zakazane za 28. novembar, Seljimi smatra da je narod na Kosovu veoma umoran od političkih partija koje ne razumeju koji su prioriteti građana.

„Mislim da svi treba da se fokusiramo na te prioritete, a to su evropske integracije, ekonomske reforme, nova radna mesta, vizna liberalizacija“, rekao je on, navodeći da je ogromna većina kosovskog naroda, i Srbi i Albanaci, za evropske integracije i članstvo u NATO, prema nekim istraživanjima čak 95 odsto javnog mnjenja.

Na pitanje koliko trenutna kriza i pritisak opozicije može da utiče na dalje evrointegracije Kosova, Seljimi ukazuje da je i u protestima u drugim zemljama bilo nasilja, da je toga bilo i na Kosovu tokom nedavnih protesta opozicije, ali da su građani Kosova, uveren je, ipak usmereni na to da postanu punopravni članovi EU i NATO u dogledno vreme.

Što se tiče dosadašnje saradnje srpske i albanske strane tokom dijaloga u Briselu, Seljimi kaže da „srpska strana ne želi normalizaciju odnosa, ali želi nekako da bude bliža Briselu i Berlinu“.

Da želi normalizaciju ne bi, kaže Seljimi, davala "rasističke komentare" da Albanci nemaju nikakavu kulturu, kao što je pre nekoliko nedelja tokom borbe za učlanjenje Kosova u UNESKO rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Seljimi smatra da do sada nije bilo baš duha normalizacije, koji je potreban da bi se uspostavili, kako kaže, "dobrosusedski donosi Srbije i Kosova".

 Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021