Vesti
Politika

Selaković: UN od posebne važnosti za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je u razgovoru sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike Miroslavom Jenčom, u Beogradu, da Srbija smatra UN najznačajnijom međunarodnom organizacijom koja je od posebne važnosti za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.
Selaković: UN od posebne važnosti za Srbiju
Miroslav Jenča i Nikola Selaković (Foto mfa gov rs)

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Selaković je podvukao da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije SB UN 1244.

On je rekao da je prisustvo i delovanje UNMIК na Kosovu od ključnog značaja za Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na ovoj rezoluciji, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini, navodi se u saopštenju.

Selaković je sagovornika informisao i o sve učestalijim napadima na Srbe, njihovu imovinu, napadima na srpsko istorijsko, kulturno i versko nasleđe i na druge brojne incidente čiji je neposredni svedok i sam UNMIК.

On je rekao i da Srbija očekuje da se UNMIК intenzivnije posveti pitanju povratka interno raseljenih lica, ukazujući da je Kosovo područje sa najnižom stopom povratka raseljenih na svetu.

U osvrtu na dijalog Beograda i Prištine Selaković je rekao da je Srbija opredeljena i sve vreme posvećena dijalogu u cilju nalaženja obostrano prihvatljivog rešenja, ali da sa druge strane nije ista situacija. On je podsetio da Priština više od osam godina odbija da primeni formiranje Zajednice srpskih opština na šta se obavezala Briselskim sporazumom.

Ministar je ponovio da je članstvo u EU strateško opredelenje Srbije i izrazio nadu da će se pregovaračka dinamika ubrzati.

On je rekao i da Srbija aktivno pruža doprinos svetskom miru i bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU, napominjući da je u ovim misijama do sada ukupno bilo raspoređeno 4.024 pripadnika Vojske Srbije.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021