Vesti
Politika

Selaković u Torinu: Zahtev Prištine pokušaj zloupotrebe SE

Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Selaković u Torinu: Zahtev Prištine pokušaj zloupotrebe SE
Dolazak ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na godišnji ministarski sastanak Saveta Evrope u Torinu. (Foto Tanjug/ANSA)

“To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije na Ministarskom komitetu Saveta Evrope u Torinu.

Dodaje da bi razmatranje zahteva iz Prištine za članstvo u Savetu Evrope dovelo u pitanje kredibilitet ove organizacije.

„Naglasiću da je ovakav potez Prištine za nas apsolutno neprihvatljiv, a na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta bićemo prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima“, poručio je Selaković.

Ocenio je da je prijava Kosova jasan pokazatelj da “Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup”.

Istakao je da osnove spoljne politike Srbije čini privrženost poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država. “Stoga smatramo veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i u slučaju Srbije. Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom `Što priliči bogu, ne priliči volu`, Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava", rekao je on.

“Ovi principi su danas su važniji nego ikada i sam Komitet ministara Saveta Evrope u svojim odlukama i deklaracijama često eksplicitno insistira na njima. Republika Srbija smatra da je njihova selektivna primena nedopustiva”, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Kaže da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

“Nažalost, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica, na šta se konstantno upozorava i u izveštajima generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a”, zaključuje Selaković.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022