Vesti
Politika

Selaković: Srbija snažno protiv pokretanja procedure za prijem Prištine u SE

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.
Selaković: Srbija snažno protiv pokretanja procedure za prijem Prištine u SE
Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (Foto MSP Srbije)

Selaković je naveo da u skladu sa politikom normalizacije odnosa sa Prištinom, Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Savetom bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom.

Šef srpske diplomatije naglasio je da se Srbija snažno protivi pokretanju procedure za prijem Prištine u Savet Evrope, napominjući da bi to predstavljalo kršenje Statuta SE i narušilo jedinstvo te organizacije.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete generalne sekretarke Srbiji, ministar je naglasio da je to od velikog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu osetljivost političkog trenutka u kojem se realizuje.

Kako se dalje navodi, Selaković je poručio da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Savetom Evrope, posebno izdvojivši značajnu podršku koju ova organizacija pruža našem reformskom procesu i putu ka punopravnom članstvu u EU.

Takođe, šef srpske diplomatije ukazao je i na odličnu saradnju na mnogim projektima koje Srbija ostvaruje sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, počevši od Regionalnog stambenog programa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, do borbe protiv posledica pandemije koronavirusa.

U saopštenju se dodaje da je ministar pozdravio odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da uputi posmatračku misiju za predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

Ministar Selaković je rekao da sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo aktuelna dešavanja na istoku Evrope, podvukavši da srpski narod i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da su nam Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje, zaključili su iz MSP.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022