Vesti
Politika

Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Nikola Selaković (Foto RTV)

Selaković je za TV Pink kazao da je premijer Kosova Aljbin Kurti „nepredvidiva figura“ od koje ne može da se očekuje ništa dobro, ali da Srbija ima „najboljeg mogućeg pregovarača“.

„Situacija je veoma tenzična u opterećena upravo takvom neozbiljnošću i takvim ponašanjem zvaničnika Prištine. To je razlog za brigu. Ono što je veći razlog za brigu je što nikada ogoljenije i sve više i zapadni zvaničnici koji su priznali njihov separatizam i dali mu legitimaciju neke kvazi državnosti, što im i oni daju takve stvari za pravo“, rekao je Selaković.

On je ocenio da Srbija ima najboljeg mogućeg pregovarača, i ponovio da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti biće održana 18. avgusta u Briselu.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022