Vesti
Politika

Selaković: Separatizam je zarazan

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je izjavio da svaki pokušaj da se preglasavanjem Kosovu izdejstvuje članstvo u nekom multilateralnom forumu ne samo da ne bi doprineo stabilnosti na zapadnom Balkanu, već bi izazvao sasvim suprotan efekat, saopštilo je Ministarstvo.
Selaković: Separatizam je zarazan
Nikola Selaković (Foto Tanjug)

Selaković je u pisanoj izjavi naveo da je evroposlanica Viola fon Kramon odlučila da iskoristi dogaÄ‘aje u Ukrajini i strah evropskih zemalja od destabilizacije širih razmera kako bi radikalizovala svoje lobističke napore da Kosovu osigura članstvo u meÄ‘unarodnim organizacijama.

"Njeno zalaganje za prijem samoproglašenog ’Kosova’ u Savet Evrope, ali i sve glasniji zahtevi da se Priština primi u NATO, ne samo da ne doprinose stabilnosti Evrope, već naprotiv prete da destabilizuju i političke i bezbednosne prilike u našem regionu", ukazao je Selaković.

 

 

On je podsetio Violu Fon Kramon i druge lobiste da Beograd i Priština godinama, uz posredovanje Evropske unije, nastoje da na mirnim i političkim sredstvima prevaziÄ‘u nesuglasice, što je jedini način da se ti odnosi normalizuju u skladu sa evropskim vrednostima i meÄ‘unarodnim pravom.

U danima kada su meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unarodni poredak kakav poznajemo na ispitu zbog dogaÄ‘aja koji nemaju nikakve veze sa zapadnim Balkanom, nikome nije potrebno da nametanjem rešenja i opasnim političkim potezima daje legitimitet separatistima na Kosovu, kazao je Selaković i dodao da je separatizam, kao što Srbija godinama upozorava, zarazan i domino efektom se može proširiti širom sveta.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022