Vesti
Politika

Selaković: Separatizam je zarazan

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je izjavio da svaki pokušaj da se preglasavanjem Kosovu izdejstvuje članstvo u nekom multilateralnom forumu ne samo da ne bi doprineo stabilnosti na zapadnom Balkanu, već bi izazvao sasvim suprotan efekat, saopštilo je Ministarstvo.
Selaković: Separatizam je zarazan
Nikola Selaković (Foto Tanjug)

Selaković je u pisanoj izjavi naveo da je evroposlanica Viola fon Kramon odlučila da iskoristi dogaÄ‘aje u Ukrajini i strah evropskih zemalja od destabilizacije širih razmera kako bi radikalizovala svoje lobističke napore da Kosovu osigura članstvo u meÄ‘unarodnim organizacijama.

"Njeno zalaganje za prijem samoproglašenog ’Kosova’ u Savet Evrope, ali i sve glasniji zahtevi da se Priština primi u NATO, ne samo da ne doprinose stabilnosti Evrope, već naprotiv prete da destabilizuju i političke i bezbednosne prilike u našem regionu", ukazao je Selaković.

 

 

On je podsetio Violu Fon Kramon i druge lobiste da Beograd i Priština godinama, uz posredovanje Evropske unije, nastoje da na mirnim i političkim sredstvima prevaziÄ‘u nesuglasice, što je jedini način da se ti odnosi normalizuju u skladu sa evropskim vrednostima i meÄ‘unarodnim pravom.

U danima kada su meÄ‘unarodno pravo i meÄ‘unarodni poredak kakav poznajemo na ispitu zbog dogaÄ‘aja koji nemaju nikakve veze sa zapadnim Balkanom, nikome nije potrebno da nametanjem rešenja i opasnim političkim potezima daje legitimitet separatistima na Kosovu, kazao je Selaković i dodao da je separatizam, kao što Srbija godinama upozorava, zarazan i domino efektom se može proširiti širom sveta.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023