Vesti
Politika

Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim, kome je istakao opredeljenje za unapređenje i produbljivanje zajedničke saradnje.
Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova
Gabit Sizdikbek i Nikola Selaković (Foto MSP Srbije)

Selaković je zahvalio na stavu i poziciji Kazahstana o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Selaković je ocenio da nivo ekonomske saradnje ne odgovara potencijalima dve zemlje i naglasio da je potrebno jačati odnose u brojnim oblastima kao što su poljoprivreda, farmacija, građevinarstvo, transport, investicije, namenska industrija, turizam.

Istakao je i da bi za dalje unapređenje bilateralnih odnosa značajno bilo i uspostavljanje direktne avio-linije na relaciji Beograd-Nursultan, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Selaković je konstatovao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i poručio da se Srbija zalaže za intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima sa Kazahstanom.

Kako je rekao, dodatni podsticaj saradnji daće i poseta ministra inostranih poslova Muhtara Tileuberdija, koja je posebno značajna obzirom da se ove godine obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pozvao je kazahstanske privrednike da se upoznaju sa potencijalima naše privrede i investiraju u Srbiji.Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021