Vesti
Politika

Selaković: Prvi put ozbiljno i otvoreno razgovarano o Kosovu

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković najavio je da će dijalog o Kosovu biti nastavljen ovog meseca i odbacio kritike da je reč o fingiranom dijalogu, navodeći da je to bio prvi ozbiljan i otvoren razgovor o Kosovu, a da političari nisu bili glavni akteri.
Selaković: Prvi put ozbiljno i otvoreno razgovarano o Kosovu
Nikola Selaković (Foto Novosti)

Selaković je za RTS rekao da će dijalog teći svojim tokom i da će uključiti predstavnike akademske zajednice, naučnih instituta, uvaženih nacionalnih kulturnih ustanova.

"Postoji pokušaj bacanja senke na dijalog, a to su stavovi ljudi kojima nikada ne možete da ugodite i nikada im ništa neće odgovarati, niti biti dobro. To su oni koji kažu da je dijalog fingiran, da ne postoji, a dijalog postoji", rekao je Selaković.

On kaže da je bilo zadovoljstvo, u smislu ozbiljnosti pristupa, slušati profesore prava koji su iznosili oprečna i različita mišljenja na prvom okruglom stolu.

"Je li to fingiran dijalog ili je to prvi put ozbiljno i otvoreno razgovaranje na temu Kosova, a da politicari nisu glavni akteri. Zato mislim da je to dobro", rekao je Selaković i dodao da želi da se dijalog nastavi.

Naveo je da je suština cele priče da oni koji pričaju na takav način o dijalogu, nemaju u tom dijalogu šta da kažu.

"Oni nemaju politiku ni ozbiljan pristup, nemaju nikakav plan ni osećaj za ono što čuva Srbiju na Kosovu", rekao je Selaković.

On je naglasio da država nije organizator okruglog stola i da je reč o Konferenciji pravnih fakulteta Srbije.

"Parlamentarne stranke će same moći da se organizuju, ali zašto da ne kažu i van parlamentarne stranke šta misle", rekao je Selaković i dodao da će svi moći da, u tolerantnom duhu, iskažu svoje mišljenje.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021