Vesti
Politika

Selaković: Partnerska saradnja sa NATO

Srbija je zainteresovana za dalje unapređenje partnerske saradnje sa NATO, nastavak političkog dijaloga i praktične saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u razgovoru sa šefom Vojne kancelarije NATO za vezu u Beogradu generalom Tomazom Vitaleom, saopštilo je Ministarstvo.
Selaković: Partnerska saradnja sa NATO
General Tomazo Vitale i ministar Nikola Selaković (Foto FoNet)

On je zahvalio je na poziciji NATO koji "poštuje vojnu neutralnost Srbije" i istakao kako "Srbija i NATO treba da nastave sa daljim unapređivanjem partnerske saradnje u zajedničkom interesu – a to je očuvanje mira i stabilnosti u regionu".
 
Selaković je naglasio da Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga KFOR na Kosovu u sprovođenju mandata utvrđenog Rezolucijom SB UN 1244, a koji podrazumeva obezbeđivanje stabilnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja.
 
Šef diplomatije očekuje da će KFOR "zadržati statusno neutralno postavljanje i proaktivno delovati u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu", naglašavajući da bezbednosna situacija na Kosovu "i dalje veoma krhka" i da se "Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima", navodi se u saopštenju. 
 
Selaković je ukazao na kontinuirane pretnje i napade na pripadnike srpske zajednice, njihovu imovinu, kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe, kojih je do sada tokom ove godine bilo 96. On je podsetio da manastir Visoki Dečani i njegovi monasi i dalje moraju da budu pod stalnim obezbeđenjem međunarodnih snagaa i posebno zahvalio pripadnicima kontingenta oružanih snaga Italije koji od 1999. godine obezbeđuju ovaj srednjovekovni manastir.
 
Selaković je sagovornika informisao i o stanju dijaloga Beograda i Prištine, napominjući da je srpska strana ispunila sve preuzete obaveze, dok Priština više od sto meseci odbija da sprovede sve dogovoreno s namerom da proces dijaloga vrati na početak, navedeno je u saopštenju.
 
Sagovornici su ukazali i na to da se krajem godine navršava 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa „Partnerstvo za mir” i iskazali spremnost da se taj jubilej obeleži na odgovarajući način.
 
Kako je rečeno, toku je "uspešna implementacija drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Srbije i NATO za period 2019-2021. godinu".Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021