Vesti
Politika

Selaković: Partnerska saradnja sa NATO

Srbija je zainteresovana za dalje unapređenje partnerske saradnje sa NATO, nastavak političkog dijaloga i praktične saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u razgovoru sa šefom Vojne kancelarije NATO za vezu u Beogradu generalom Tomazom Vitaleom, saopštilo je Ministarstvo.
Selaković: Partnerska saradnja sa NATO
General Tomazo Vitale i ministar Nikola Selaković (Foto FoNet)

On je zahvalio je na poziciji NATO koji "poštuje vojnu neutralnost Srbije" i istakao kako "Srbija i NATO treba da nastave sa daljim unapređivanjem partnerske saradnje u zajedničkom interesu – a to je očuvanje mira i stabilnosti u regionu".
 
Selaković je naglasio da Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga KFOR na Kosovu u sprovođenju mandata utvrđenog Rezolucijom SB UN 1244, a koji podrazumeva obezbeđivanje stabilnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja.
 
Šef diplomatije očekuje da će KFOR "zadržati statusno neutralno postavljanje i proaktivno delovati u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu", naglašavajući da bezbednosna situacija na Kosovu "i dalje veoma krhka" i da se "Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima", navodi se u saopštenju. 
 
Selaković je ukazao na kontinuirane pretnje i napade na pripadnike srpske zajednice, njihovu imovinu, kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe, kojih je do sada tokom ove godine bilo 96. On je podsetio da manastir Visoki Dečani i njegovi monasi i dalje moraju da budu pod stalnim obezbeđenjem međunarodnih snagaa i posebno zahvalio pripadnicima kontingenta oružanih snaga Italije koji od 1999. godine obezbeđuju ovaj srednjovekovni manastir.
 
Selaković je sagovornika informisao i o stanju dijaloga Beograda i Prištine, napominjući da je srpska strana ispunila sve preuzete obaveze, dok Priština više od sto meseci odbija da sprovede sve dogovoreno s namerom da proces dijaloga vrati na početak, navedeno je u saopštenju.
 
Sagovornici su ukazali i na to da se krajem godine navršava 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa „Partnerstvo za mir” i iskazali spremnost da se taj jubilej obeleži na odgovarajući način.
 
Kako je rečeno, toku je "uspešna implementacija drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Srbije i NATO za period 2019-2021. godinu".Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
  • 21.09.2021