Vesti
Politika

Selaković: Očekujemo glasanje na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je na sastanku sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom kako očekuje da, uz asistenciju OEBS-a, građanima Srbije na KiM bude omogućeno da u aprilu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.
Selaković: Očekujemo glasanje na Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji (OMIK) Majklom Davenportom (Foto FoNet/MSP)

Selaković je naglasio da Srbija podržava rad OMIK, najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva na KiM, koji deluje u skladu sa mandatom zasnovanim na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, i poručio da je ključno da OEBS sačuva takav neutralan pristup.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija podržava rad i aktivnosti OMIK-a u oblasti zaštite prava nealbanskih zajednica na KiM, ali je ukazao da je naš interes da budu dodatno intenzivirane, navodi se u saopštenju MSP.

Selaković je konstatovao da je posebno važno pitanje povratka proteranih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM, podsetivši da je 22 godine od međunarodnog prisustva na KiM održiv povratak ostvarilo svega 1,9 odsto interno raseljenih.

Napomenuo je da je od izuzetnog značaja angažovanje OMIK-a u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika, kao i redovno izveštavanje o tim slučajevima.

Upozorio je da incidenti i provokacije, poput slučaja Dragice Gašić ili onih na severu KiM iz septembra i oktobra prošle godine, imaju potencijal da destabilizuju krhku bezbednosnu situaciju na KiM, a izrazio je zabrinutost zbog toga što je od početka prethodne godine zabeleženo 136 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru KiM.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je podvukao da mu je naša strana posvećena i da smo uvereni da je to jedini način da se postigne održivo rešenje, ali da s druge strane predstavnici Prištine nisu spremni da primenjuju ranije preuzete obaveze, te da ovakav unilateralan pristup značajno otežava dijalog.

U tom smislu, Selaković se osvrnuo i na neprihvatljivo postavljanje Prištine prema održavanju referenduma o izmenama Ustava Srbije na prostoru KiM, ukazujući da su time Srbima na KiM još jednom ograničena osnovna ljudska prava.Ostale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022