Vesti
Politika

Selaković: Nismo srećni zbog postupka Izraela

Priština i Izrael juče su uspostavili diplomatske odnose, a ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kaže da će to "nesumnjivo uticati na odnose Srbije i Izraela".
Selaković: Nismo srećni zbog postupka Izraela
Nikola Selaković (Foto Kurir.rs)

"Mi zbog toga niti smo srećni niti smo zadovoljni. Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za SAD i ono što je važno Sjedinjenim Državama nego što je to Srbija i to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno je da mi u tom procesu na takav način nismo učestvovali, da predsedik Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo i obrnuto, da smo rekli da to nije nešto to je naša međunarodna politička pozicija", rekao je Selaković.

Kaže da će biti vrlo zanimljivo videti hoće li biti nekih muslimanskih i arapskih zemlja koje će posle ovoga priznati nezvisnost Kosova.

"Ja sam uveren da neće i mišljenja sam da će to biti veoma teško kada to gledate iz tog ugla. Mi smo u odnose sa državom Izrael, posebno u posledih sedam godina, uložili ozbiljne napore, mnogo smo ulagali u odnose između srpskog i jevrejskog naroda i zato nismo srećni zbog ovoga, ali videćemo kako će se stvaru ubuduće dešavati", navodi ministar.

"Ono što je ovde bilo indikativno jeste upinjanje iz petnih žila jednog visokog zvaničnika Stejt departmenta, Metjua Palmera, da do ovoga dođe, da se ta stavka u sporazumu SAD, Izraela i takozvanog Kosova primeni, pa ćemo se videti da li će se toliko truditi i da li će toliko upinjati da se primeni i one druge delove sporazuma između SAD i Srbije, da li će takozvano Kosovo pristupiti mini-Šengenu, da li ćemo izvršiti energetsu diverzifikaciju", zaključio je Selaković.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021