Vesti
Politika

Selaković: Nećemo načiniti prvi korak

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da iako postoji mogućnost da Priština već sutra pokuša da postane članica Unesko ili neke druge međunarodne organizacije, ali Srbija neće napraviti prvi korak i pokrenuti kampanju otpriznavanja Kosova, dodavši da ima više od 10 zemalja koje su voljne da preispitaju svoje pozicije.
Selaković: Nećemo načiniti prvi korak
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (Printskrin JuTjub)

"Mi nećemo povući prvi potez, jer bismo odmah bili proglašeni za provokatore. Bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma", rekao je Seleković za Večernje novosti.

On je istakao da je za Srbiju važno da, pored toga što ostaje na evropskom putu, gaji i unapređuje stara prijateljstva i partnerstva, odnose sa SAD uzdigne na viši nivo, ali i da ne vidi zašto bi saradnja sa Moskvom bila smetnja za saradnju sa bilo kim.

Selaković je istakao i značaj posete ministara spoljnih poslova Vatikana nadbiskupa Galagera Beogradu koja je planirana za 22. novembar.

"Oni imaju principijenli stav nepriznavanja kosovskog separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji znači izuzetno mnogo", naglasio je ministar.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022