Vesti
Politika

Selaković: Naš je interes da se u UN što više govori o Kosovu

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković izjavio je da Srbiji ne bi odgovaralo da je onlajn sednica Saveta bezbednosti UN bila prekinuta zbog isticanja kosovskih simbola, jer je "interes Srbije da se o temi Kosova i Metohije raspravlja".
Selaković: Naš je interes da se u UN što više govori o Kosovu
Nikola Selaković (Foto Tanjug)

„Naš je interes da se što je moguće više u UN govori o Kosovu i Metohiji. To je jedna od retkih prilika kada urbi et orbi (u svetu) može da se čuje stav Srbije i ja sam tu priliku iskoristio. Mogla je sednica da bude prekinuta ali to nama ne bi odgovaralo. Istrpeli smo to što zovu državnim simbolima, važno je šta je na sednici rečeno“, rekao je Selaković za televiziju Pink.

Savet bezbednosti UN razmatrao je juče novi šestomesečni izveštaj o radu Unmika, a prenos sednice na kratko je prekinut na samom početku kada je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova, navodeći da „Kosovo nije opštepriznata država“.

Selaković je izrazio nadu da će biti prilike da sledeći sastanak SB UN bude u Njujorku, gde neće imati tu vrstu problema.

Povodom izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o „buđenju srpskog pećinskog nacionalizma“, Selaković je rekao da je Đukanovićev problem što negira postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori, dodajući da Srbi prema popisu čine 29 odsto stanovništva Crne Gore.

Na pitanje o navodnom „non-pejper“ dokumentu kojim slovenački premijer Janez Janša predlaže miran razlaz BiH, Selaković je rekao da je o tome čitao u medijima, ali da nema nikakvu zvaničnu informaicju.

Selaković je najavio posete Rusiji i Iranu.

 Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021