Vesti
Politika

Selaković i Čavošoglu o dijalogu Beograda i Prištine

Saradnja Srbije i Turske je na najvišem nivou u savremenoj istoriji, zahvaljujući odličnim ličnim odnosima dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a Srbija je otvorena za dalje jačanje bilateralnih odnosa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, prenosi Tanjug.

Selaković i Čavošoglu o dijalogu Beograda i Prištine
Čavušoglu i Selaković (Foto Tanjug/Strahinja Aćimović)

Selaković je danas razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, a zatim su potpisali i Memorandum o razumevanju o jačanju bilateralne saradnje.

"Srbija je otvorena za dalje jačanje odnosa sa Turskom, a veoma važno mesto u jačanju tih odnosa, u njihovom razvoju, zauzima dobra praksa održavanja sednica Visokog saveta za saradnju dve države", rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je uveren da će do susreta predsednika Srbije i Turske doći do kraja godine.

Selaković je najavio da će sutra u Novom Pazaru on i njegov turski kolega otvoriti Generalni konzulat, dok će Čavušoglu obići i put koji se gradi između Novog Pazara i Tutina, što su, kaže, samo neki od primera uspešne saradnje.

On je istakao da su Srbija i Turska, iako je prošla godina bila obeležena pandemijom koronavirusa, zabeležile rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu 1,32 milijardi evra, a da je samo u prvih šest meseci ove godine cifra preko 756 miliona, te da se sigurnim koracima ide ka novou razmene od dve milijarde evra.

Selaković je dodao da je u poslednjih 10 godina upetostručen obim razmene, a povećan je i priliv direktnih turskih investicija.

"Želimo još više turskih investitora, reč je o dobrim investitorima, koji biraju gradove koji možda nisu privlačni drugima, na čemu smo zahvalni", rekao je Selaković.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o složenim regionalnim pitanjima, te da su razmenili procene stanja u regionu, dijalogu Beograda i Prištine.

"Upoznao sam sa trenutnom situacijom i nedvosmilseno smo se saglasili da se otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog i mirnim putem", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je poručio da Srbija posmatra Tursku kao značajnog aktera u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

"Nastavićemo da sarađujemo, da jedni drugima pomažemo, jer samo tako možemo da imamo koristi", rekao je Selaković i dodao da se nada da će se sa turskim kolegom videti već u oktobru.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021