Vesti
Politika

Selaković: Dve misije OEBS u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, posle razgovora sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, izjavio da u Srbiji postoje dve misije OEBS – u Beogradu i Prištini.
Selaković: Dve misije OEBS u Srbiji
Generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (Foto MSP Srbije)

Misija OEBS u Prištini predstavlja najvažnije statusno neutralno predstavništvo jedne međunarodne organizacije na Kosovu, rekao je Selaković.

On je izjavio da je OEBS jedna od najvažnijih bezbednosnih organizacija, koja predstavlja platformu za dijalog, ne samo u Evropi.

Sa OEBS-om imamo izuzetno dobru saradnju i Srbija je posvećena principima te organizacije, naveo je Selaković, uz konstataciju da je Beograd opredeljen za izgradnju dobrosusedskih odnosa, regionalne integracije i saradnju građana država Zapadnog Balkana.

Helga Šmid je rekla da OEBS, čije su aktivnosti značajne za ekonomiju, zaštitu životne sredine i ljudska prava, održava snažno partnerstvo sa Beogradom.

Nastavićemo da podržavamo reforme u Srbiji, izjavila je Helga Šmid.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021